Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Українці платитимуть за газ по-новому: лічильник може коштувати 25 тисяч

Українці платитимуть за газ по-новому: лічильник може коштувати 25 тисяч

У Верховній Раді ухвалили закон, який дозволить із травня 2022-го враховувати споживання газу не у кубометрах, а у кВт*год. При цьому за нові лічильники доведеться сплатити близько 20-25 тис. грн.

ВІДЕО ДНЯ

Система обліку обсягу споживаного газу – спадщина радянських часів. Зараз більшість країн світу вже перейшли на нову систему обліку – в енергетичних одиницях. Новий закон має започаткувати перехід на таку систему і в Україні.

І якщо кубометри вимірюють об’єм, то кВт*год покажуть якість блакитного палива. Справа в тому, що якість газу, що подається, буває різною. На ті самі цілі, залежно від регіону, можна використовувати різний обсяг палива і відповідно по-різному заплатити. Після набуття чинності документом українці почнуть платити за кількість спожитої енергії, а не за обсяг газу, і ситуація вирівняється.

Реклама
Читайте також:
Уряд змінив ціну на газ для частини українців: скільки доведеться платити

Згідно із законом, нова система обліку має запрацювати з 1 травня 2022 року. Але, мабуть, перехід буде не різким. На думку експертів, є ймовірність, що переводити споживачів на нову систему будуть поетапно (спочатку великих споживачів, на кшталт теплоенерго, та останніми приватних споживачів у багатоквартирних будинках).

Реклама

В ідеалі для переходу на нову систему обліку потрібно замінити прилад обліку (лічильник) газу. Замість обсягу газу він має підраховувати одиниці енергії. Знайти подібний лічильник у вільному продажу нам не вдалося, але, як стверджує голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко,такі лічильники набагато дорожчі за звичайні. Їхня ціна становить 20-25 тис. грн.

Скільки заплатимо за комуналку

На європейському ринку ціна на газ злетіла до історичного максимуму, це вплинуло на ситуацію в Україні. Проте прості українці у своїх платіжках за комуналку наслідків енергетичної кризи не помітять.

Ось як вирішили проблему:

Реклама
  • запровадили річні тарифи на газ (за ними вже сплачуємо за блакитне паливо) з фіксованою до кінця опалювального сезону 2021/2022 ціною;
  • "Нафтогаз" продає постачальникам газу та теплокомуенерго блакитне паливо за порівняно низькою ціною, це дає можливість утримувати тарифи і для населення;
  • із центрального бюджету до бюджетів населених пунктів спрямували 4% податку на доходи фізосіб, щоб вони могли з місцевих бюджетів компенсувати різницю у тарифах;
  • із державного бюджету виділятимуть субвенції для тих населених пунктів, яким не вистачає зібраних податків. У такому разі з держскарбниці компенсують 80% дефіциту теплокомуненерго.

"Тарифи на опалення для населення не будуть підвищуватися ні в одному з регіонів. Це визначено Меморандумом, укладеним у межах Конгресу місцевих і регіональних влад при президентові України. Умови цього документа повинні виконуватися по всій Україні", – пояснив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно