Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В супермаркетах АТБ почали брати гроші за всі пластикові пакети

В супермаркетах АТБ почали брати гроші за всі пластикові пакети

Мережа супермаркетів АТБ продаватиме усі пластикові пакети упаковки товарів. Навіть ті, які не внесені до відповідного, але наразі не затвердженого, списку Кабміну.

ВІДЕО ДНЯ

Таке рішення пресслужба компанії пояснила забороною, що набула чинності 10 грудня, на безкоштовне розповсюдження пластикових пакетів у магазинах і у сфері обслуговування. Крім того, роз’яснювальні таблички розставлені також у магазинах мережі.

"АТБ-маркет" запроваджує оплату поліетиленових пакетів для пакування в магазинах АТБ. Пластикові пакети для первинної упаковки та пакети, у тому числі біорозкладні, які пропонуються клієнтам у касах АТБ, реалізовуватимуться за плату", – йдеться у повідомленні.

Реклама
Читайте також:
Із 10 грудня діятиме заборона на використання безкоштовних пластикових пакетів. Штраф – до 8500 грн

За скільки продають пакети

Єдиної ціни немає. Відповідно до розміщених у магазинах мережі роз’яснювальних табличках, вартість пакетів залежить від їхньої форми. Зокрема, наявності ручок:

Реклама
  • ціна пакета із ручками – 12 коп.;
  • без ручок – 9 коп.

Ці пакети можна роздавати безкоштовно?

Передбачалося, що з 10 грудня в Україні буде заборонено безкоштовну роздачу лише тих пакетів, товщина яких перевищує 50 мікрометрів. Йдеться про пакети "у формі рукава з дном та відкритою горловиною зі стінками товщиною понад 50 мікрометрів".

Сама заборона передбачена законом "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України", який у Верховній Раді ухвалили ще 1 червня. Проте точні характеристики пакетів не прописані. Їх, як і мінімальні ціни, мав би встановити Кабмін.

Реклама

У поки що не прийнятому проекті постанови Кабінету міністрів зазначено, що йдеться про пакети товщі 50 мкм. Там же вказані мінімальні ціни.

Ціни на такі пакети мають перевищувати ті, які встановила мережа, щонайменш, у десятки разів. Зокрема:

  • 2 грн/шт – без ручок та бічних складок;
  • 2,50 грн/шт – без ручок з боковими складками або з ручками без бокових складок;
  • 3 грн/шт – з ручками та бічними складками.

Зазначимо, що це – мінімально допустимі роздрібні ціни. Продавець може встановити їх на вищому рівні.

В АТБ вирішили перестрахуватися?

Через те, що ухвала Кабміну наразі не прийнята, бізнес сумнівається, які саме пакети він має виключно продавати, а які – роздавати безкоштовно. Відповідно, до кінця не ясно, за що каратимуть перевіряючі органи.

Тобто, попри те, що тонкі та надтонкі пакети мають потрапити під заборону лише з 9 березня 2022 року, в АТБ, можливо, вирішили просто перестрахуватися. І про всяк випадок почали взагалі продавати всі пакети.

Тим паче, що за роз’ясненнями до Кабміну звернулася навіть Європейська бізнес-асоціація (ЄБА). Там прямо заявили про нерозуміння ситуації, що виникла.

Реклама

"Під час обговорення законопроекту йшлося про платну основу поширення тільки щодо пластикових пакетів з товщиною стінки понад 50 мкм... [Якщо заборонять й інші пакети], бізнес не розуміє, яким чином здійснювати їх продаж, за якою вартістю і як здійснювати облік та звітність (адже, очевидно, це вимагатимуть і органи, що перевіряють). Іншими словами, якщо запровадити такі зміни щодо тонких і надтонких пластикових пакетів вже з 10 грудня, ймовірно, відбудеться серія труднощів", – йдеться в заяві ЄБА.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно