Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Фальсифікат масла масово продають в магазинах (яке не варто купувати)

Фальсифікат масла масово продають в магазинах (яке не варто купувати)

Фальсифікат масла масово продають у супермаркетах, магазинах та на ринках. Визначити несправжнє можна за ціною. Голова правління ГО "Споживча довіра" Олена Куликова заявила, що не варто купувати продукцію, якщо ціна за 250 грамів менша за 50 грн. 

ВІДЕО ДНЯ

На виробництво 250 г масла витрачають 4 літри молока, закупівельна вартість кожного літра – 10 грн. Щоб зробити таку кількість продукту, необхідно витратити щонайменше 50 грн.

"До цього потрібно додати переробку, додаткові процеси, прибуток підприємства, ритейлера. Тому навіть економ-варіант масла не може коштувати менше за 50 грн, або близько цієї ціни", – говорить експертка.

Реклама
Читайте також:
Вартість олії змінилась: яка тепер її ціна у супермаркетах

За її словами, фальсифікат масла загалом – це продукт, у якому тваринні жири замінені жирами не тваринного походження. Серед них можуть бути рослинні жири (пальмові, кокосові, соняшникові). Таке масло з рослинних жирів називається спредом і воно навіть корисне деяким віковим категоріям, яким шкідливі тваринні жири. Але трапляються в маслі жири, які отримано штучним шляхом, безпека яких викликає сумніви.

Реклама

Також у неякісному маслі, як і у всій молочній продукції, періодично трапляються антибіотики. Якщо людина часто споживає продукцію із залишками антибіотиків, вона стає не чутливою до них. Коли потрібні антибіотики для лікування – вони можуть не вплинути на організм.

"Фальсифікувати масло якісними рослинними жирами не завжди вигідно, – каже Куликова. – Тому фальсифікат роблять із відхідних жирів тваринного походження. Це все переробляється, і вже ці нові жири, які промисловість наша створює, потрапляють у масло. Тут уже йдеться про безпеку. Навіть лабораторії не завжди можуть визначити походження цих жирів. Яку шкоду завдасть організму вживання такого масла – ніхто не знає".

За словами Куликової, зараз ринок масла контролюють замало, планові перевірки – формальні. Тому на ринку чимало фальсифікату. Скільки його, експертці сказати складно, адже ситуація залежить від цінового сегменту.

Реклама

Зараз вони з колегами перевіряли масло преміум-класу з жирністю понад 80%. Але навіть серед нього, за словами Куликової, близько 20% – фальсифікат. Якщо ж брати дешеве масло з ринку – там відсоток буде набагато вищим.

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно