Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Від імені "ПриватБанку": українцям озвучили важливе повідомлення

Від імені "ПриватБанку": українцям озвучили важливе повідомлення

Дедалі активніше в Україні шахраї використовують виплату "1000 грн за вакцинацію" для обману українців. Найчастіше жертві надсилають СМС із пропозицією виплати з посиланням нібито на надійний сайт (наприклад, МОЗ або ПриватБанку), який виявляється підробкою. Така схема дозволяє аферистам "під нуль" обчищати банківські картки довірливих громадян.

ВІДЕО ДНЯ

На початку січня телефонні шахраї почали використовувати посилання на підроблені сайти банків. Хоча повідомлення від імені Міністерства охорони здоров’я українці почали отримувати ще з кінця листопада, незважаючи на те, що виплати за програмою єПідтримка стартували лише у грудні. 

"Даруємо 1000 UAH своїм відданим клієнтам", – йдеться в повідомленнях від імені "ПриватБанку". Як пояснили в самому "Приваті", банк не має жодного стосунку до цих "пропозицій".

Реклама
Читайте також:
Українці продають 1000 гривень за вакцинацію (як діє схема)

Після переходу на посилання з повідомлення жертву просять ввести дані облікового запису в "Приват24". В результаті аферисти отримують повний доступ до картки та виводять із неї всі гроші.

Реклама

"ПриватБанк наполегливо рекомендує українцям у жодному разі не реагувати на сумнівні СМС-повідомлення про подарунки, ініційовані шахраями для крадіжки логінів та паролів від "Приват24". "ПриватБанк" не поширював таких СМС або повідомлень у месенджерах", – заявили у пресслужбі.

Подібне роз’яснення дали і в МОЗ: "Остерігайтеся шахраїв: МОЗ не розсилає повідомлення про виплату 1 тис. грн щепленим громадянам... У цих повідомленнях шахраї просять надіслати номери карток та інші персональні дані, нібито необхідні для виплати коштів на банківські рахунки. Надходять користувачам у месенджерах, через звичайні СМС, а також зустрічаються у соціальних мережах та рекламних банерах".

На ситуацію вже звернула увагу й Нацполіція. Правоохоронці зафіксували випадок, коли українка зняла з картки 32 тис. грн. Перед цим жертва також отримала повідомлення про "1000 грн за вакцинацію" та ввела свої дані на підробленому сайті. Поліцейські також наполягають, що переходити на посилання з СМС не можна.

Реклама

Як розпізнати схему обману через СМС

Уважно вивчати адресу сайту, посилання на яку надіслали в повідомленні. Якщо URL не збігається з адресою офіційного сайту вказаної організації, це точно шахраї.

Якщо ви сумніваєтеся або підозрюєте, що СМС може бути справжнім, зателефонуйте в службу підтримки організації, від імені якої вам надіслали повідомлення.

Ще один тривожний дзвіночок – суміш української мови з російською як в адресі сайту, так і на сторінці, куди веде посилання. Наприклад, одне поле для введення даних може бути написано однією мовою, а інше – іншою.

Усі дані, які необхідні для переведення на картку, – це її номер. Вводити термін дії картки та CVV-код потрібно виключно для здійснення переказу з картки. Відповідно, якщо у вас просять такі дані, з рахунку збираються списати гроші.

Щодо саме "1000 грн за вакцинацію", то отримати її можна поки що єдиним способом – на спеціальну картку єПідтримка. Такі картки відкриваються в онлайн-додатках банків і жодним чином не пов’язані з основними банківськими рахунками українців.

"Картку єПідтримка можна оформити тільки в офіційному додатку вашого банку, який автоматично переводить у додаток Дія. Всі повідомлення надходять тільки в цих додатках, а не на телефон", – пояснили в поліції.

Як раніше писало "PMG.ua", 1000 гривень за вакцинацію почнуть блокувати.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно