Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як платити за комуналку в рази менше: є спосіб

Як платити за комуналку в рази менше: є спосіб

Ціни на газ та електроенергію змушують українців думати, як платити за комуналку в рази менше. Суми в платіжках з кожним роком все більше зростають, а враховуючи прогнози вартості опалення в майбутньому сезоні, постає питання: як суттєво зекономити?

ВІДЕО ДНЯ

Одне з видань склало ряд рекомендацій, як зробити так, щоб рахунки в платіжках не шокували. Розповідаємо, які лайфхаки пропонують.

У багатоквартирному будинку варто утеплювати не окремі квартири (чи секції), а цілий будинок по периметру. Експерт у сфері ЖКГ Олег Попенко порахував, якщо робити комплексну термомодернізацію "хрущовки", то вартість може сягати 10 тисяч доларів з квартири.

Реклама
Читайте також:
На скільки подорожчає газ для населення із травня 2022 року: прогнози

Також можна встановити індивідуальний тепловий пункт із погодинним регулюванням. Його вартість складе в межах 100 тисяч гривень. Компенсація в такому випадку буде за рахунок комплексної економії для всіх мешканців багатоповерхівки. Окупність такого пункту складає два-три роки. Для кожної квартири, каже Олег Попенко, економія може бути до 40% тепла.

Реклама

Крім того, можна утеплити труби опалення та гарячої води у підвальних приміщеннях. Це зменшить втрату тепла ще до 10%.

Якщо до всього переліченого додати встановлення енергозберігаючих вікон, дверей, утеплення підвалу та даху будинку, то можна зекономити на комунальних послугах у рази.

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України своє чергою також дає ряд порад, як зекономити. Більшість з них зводиться до суттєвої економії електроенергії, гарячої води та газу. Всі свої поради агентство зводить до чотирьох великих пунктів:

Реклама
  • Заощадження ресурсів: води, газу, тепла тощо. Для цього потрібно просто відкоригувати побутові звички та здійснити прості заходи, наприклад, налагодити крани та встановити тепловідбивні екрани за радіаторами.
  • Утеплення приміщення. Наприклад, заміна чи заклеювання вікон, проведення теплоізоляції даху, модернізація системи вентиляції тощо.
  • Встановлення приладів обліку. Це дозволить платити лише за спожиті ресурси.
  • Перехід на більш сучасні, енергозберігаючі та альтернативні джерела енергії та системи комунікацій. Наприклад, заміна газового котла твердопаливним за допомогою програми державного кредитування, і встановлення вітрогенераторів.

Раніше видання розповідало, що в платіжках частини українців з’явився додатковий тариф.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно