Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

З полиць супермаркетів може зникнути один з найпопулярніших продуктів

З полиць супермаркетів може зникнути один з найпопулярніших продуктів

Експерти попереджають, що в українських супермаркетах може поменшати одного із найпопулярніших продуктів.  Попри те, що наша держава є одним із лідерів з виробництва цукру, вже незабаром можуть виникнути труднощі з доступністю цього продукту.

ВІДЕО ДНЯ

Згідно з повідомленням Ukrainian Agribusiness Club, яке розміщене в соцмережі Фейсбук, витрати на вирощування цукрового буряку в поточному році зростуть на 44%, що може призвести до подальшого скорочення посівних площ під культурою та виникнення дефіциту цукру на внутрішньому ринку.

Читайте також:
Ціна на цукор у 2022 році може різко зрости: на скільки саме
Реклама

Тривалий час Україна славилася як великий виробник цукру, однак в останні роки ситуація кардинально змінилася, і в 2021 році наша країна вперше була змушена імпортувати сирець цукрової тростини для забезпечення внутрішнього попиту в цукрі. Крім того, варто відмітити, що за останні 5 років посівні площі під цукровим буряком скоротилися на 29%, і становили в 2021 році близько 224 тис.га. Якщо ж порівнювати з початком 2000-х років, то скорочення відбулося практично в 4 рази.

Ситуацію ускладнює стрімке зростання вартості ресурсів. Так, відчутно зросли в ціні добрива, паливо, орендна плата за землю та інші складові собівартості. Таким чином, за попередніми оцінками, собівартість виробництва буряка в цьому сезоні зросте на 44% в порівнянні з попереднім періодом.

Реклама

"Як результат, напередодні нової посівної кампанії фермери, які займалися вирощуванням буряку, починають відмовлятися його сіяти далі та хочуть переорієнтувати своє виробництво на культури, що користуються підвищеним попитом на світовому ринку: кукурудзу, соняшник тощо", – зазначають фахівці Ukrainian Agribusiness Club.

Варто додати, що ще деякий час тому економісти прогнозували зміну вартості цукру в бік подешевшання. Мовляв, цьогоріч цукровий буряк вродився у достатній кількості. Втім, свої корективи у ціну внесло подорожчання газу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно