Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Яким буде курс долара, якщо війна затягнеться до осені

Яким буде курс долара, якщо війна затягнеться до осені

На самому початку війни Нацбанк зафіксував курс долара на рівні 29,25 грн. Вже в середині квітня регулятор дозволив продаж готівкової валюти фізичним особам. Зроблено це для того, щоб не дати змогу процвітати так званому чорному валютному ринку.

ВІДЕО ДНЯ

На момент підготовки цієї статті, курс долара в обмінниках був на рівні 33,65 грн.

Водночас економісти вже гадають, скільки може коштувати валюта, приміром, восени, якщо війна затягнеться.

Реклама
Читайте також:
Вже з 10 травня: Нацбанк попередив про важливі зміни

Видання Форбс у своїй аналітичній статті пише, що українські імпортери вже відкорегували бізнес-плани з урахуванням ймовірної девальвації в майбутньому.

Реклама

"Більшість постачальників підняли закупівельні ціни від 10% до 15%", – розповідає генеральний директор COMFY Ігор Хижняк. Серед причин, окрім зростання витрат на логістику та ризиків, що не покриваються страховими компаніями, є і валютний курс.

Начальник відділу аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин відзначає, що зараз курс долара на неофіційному ринку відрізняється від офіційного на 10-15%. Якщо ж Нацбанк вирішить скасовувати валютні обмеження, то офіційний курс може наблизитись до нині ринкового.

З раніше оприлюдненої заяви відомо, що фіксований курс валют буде триматись до закінчення воєнного стану. Водночас голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук зазначив, що він не впевнений в тому, "що курс лишиться фіксованим до завершення воєнних дій". У коментарі згаданому вже вище виданню Форбс він заявив, що "витрати з резервів на $2,2 млрд у квітні задля підтримки курсу – це забагато". І обсяги інтервенцій, за його прогнозами, можуть зрости в наступні місяці через швидке відновлення імпорту.

Реклама

Якщо воєнний стан затягнеться на кілька місяців, додає Ваврищук, НБУ шукатиме способи поступово до осені запустити валютний ринок. Україна вже проходила цей шлях, нагадує він. НБУ поступово знімав валютні обмеження у 2015–2017 роках. У першу чергу стосовно торговельних операцій. Дозвіл на виплату процентів за кредитами нерезидентам, повернення інвестицій в ОВДП, репатріації дивідендів, прогнозує він, можливі лише в перспективі – через 3-6 місяців після завершення війни.

Курс у цей час залежатиме від темпів зняття обмежень та готовності НБУ продовжувати валютні інтервенції. Якщо темпи будуть поступовими, а резерви – на комфортному для ринку поточному рівні (за умови отримання не менше $3 млрд на місяць у вигляді кредитів та іноземної допомоги), різкої зміни курсу не буде, вважає Ваврищук. Навіть той курс, що склався на готівковому ринку, він не вважає реальним ринковим, оскільки рівноважний показник неможливо порахувати в поточних умовах обмежень від Нацбанку.

Раніше експерти зробили прогноз курсу валют на літо 2022 року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно