Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Україні зросли ціни на ліки в аптеках

В Україні зросли ціни на ліки в аптеках

В українських аптеках протягом повномасштабної війни вартість медичних препаратів зросла на 20-25%. Деякі окремі позиції взагалі подорожчали на 40%. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров‘я Михайло Радуцький.

ВІДЕО ДНЯ

В Аптечній професійній асоціації стверджують, що мережі аптек націнку на препарати не збільшували. Але є низка інших факторів, які впливають на формування вартості медичних препаратів, пояснив Радуцький.

"Зокрема, падіння курсу гривні по відношенню до долара та євро, зростання вартості палива, ускладнення логістики імпортних лікарських засобів", – зазначив він.

Реклама
Читайте також:
Ціна 1 кілограма гречки вже досягла майже 100 гривень: чи буде ще дорожче

За словами Радуцького, ще одна проблема – відсутність обігових коштів у аптечних мереж. Щоб відновити роботу на деокупованих територіях, компенсувати збитки, аптечним мережам потрібні ресурси. 

Реклама

"У деяких регіонах відчувається кадровий дефіцит. Для повернення на роботу до зруйнованих міст фармацевтів іноді доводиться додатково стимулювати", – додав він.

Крім того, обсяги продажів у аптечних мереж останнім часом знижуються через брак коштів у покупців. Люди купують тільки найнеобхідніше відмовляючись, наприклад, від вітамінів. Всі ці фактори впливають на підвищення цін. 

Перевіряє обґрунтованість підвищення цін на лікарські засоби "Держлікслужба". З 24 лютого розглянуто понад 70 звернень громадян стосовно підвищення цін в аптеках. Але жоден оператор ринку не був притягнутий до відповідальності за необґрунтоване підняття цін на ліки, підсумував Радуцький.

Реклама

"Чи потрібно вводити більш жорсткий контроль за вартістю медпрепаратів в аптечних мережах? Посилювати адміністративний тиск? Я так не вважаю. За останній час є декілька прикладів, коли державне регулювання цін призводило до виникнення дефіциту на товари, до появи "чорного ринку". На мою думку, є всі передумови для зниження цін ринковими методами", – написав депутат.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно