Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Відпустка під час воєнного стану 2022: що важливо знати

Відпустка під час воєнного стану 2022: що важливо знати

Літні місця в Україні, зазвичай, – це період відпусток. Але так було до війни. Зараз же ситуація геть інша. росія продовжує свою збройну агресію відносно України й всі жителі нашої держави об’єднані тільки однієї метою – як перемогти ворога аби над нашим небом запанував мир. Всі усталені роками звички відійшли на другий план, в тому числі традиційні літні відпустки.

ВІДЕО ДНЯ

Відразу зазначимо, що величезна кількість підприємств була зруйнована ворогом. Чимало компаній припинили свою діяльність, відповідно, люди втратили роботу. Також частина робітників була змушена переїжджати в інші регіони України. Словом, на поточний стан зайнятості населення впливає величезна кількість факторів.

Читайте також:
Релоковані підприємства створили на Закарпатті близько 10 тисяч робочих місць
Реклама

З початком повномасштабної війни набув чинності Закон "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану". Він діє весь період воєнного стану. Відповідно, довоєнні умови надання відпусток не є чинними. У цій статті ми розповімо, скільки може тривати відпустка під час воєнного стану та як вона надається.

Що каже Закон

Законодавство передбачає, що на період його дії воєнного стану можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України.

Реклама

"Стаття 43 передбачає, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Статтею 44 встановлено, що ті, хто працює, мають право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів. У порівнянні з мирним часом, працівники мають значно звуженіший перелік трудових прав, але все ще залишаються трудові гарантії, які не можуть бути порушені", – зазначає фахівчиня Вишневського бюро правової допомоги Владислава Онофрей.

Онофрей додає, що у період воєнного часу працівники все ще мають право на щорічну основну оплачувану відпустку тривалістю 24 календарних дні. Це передбачено у ст.12 Закону №2136.

Проте тут теж є певні нюанси. Відповідно до цього закону, роботодавець може відмовити працівнику в наданні будь-якого виду відпусток, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, за винятком:

Реклама
  • відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про відпустки» установлено, що одним із видів відпусток є відпустки без збереження заробітної плати.

"Частиною третьою статті 12 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану передбачено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону України Про відпустки", – каже Онофрей.

Фахівчиня Вишневського бюро правової допомоги пояснює, що у роз’ясненні Міністерства економіки України щодо трудових відносин на період воєнного часу вказано, що законодавством про працю не передбачено надання відпусток без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця.

Оформлення відпусток без збереження зарплатні є правом, а не обов’язком працівника. Таким чином, роботодавець не може надати відпустку без збереження заробітної плати за своїм бажанням.

Проте для одержання такої відпустки одного тільки бажання працівника замало – обов’язковою умовою є згода сторін. У заяві на ім’я роботодавця працівник має вказати сімейні обставини чи інші вагомі причини.

Їх перелік законодавством не встановлено, оскільки все залежить від конкретних обставин. Тому рішення про надання зазначеної відпустки належить виключно до компетенції роботодавця.

Реклама

На період воєнного стану змінено й тривалість відпустки без збереження зарплатні. Наприклад, максимальна тривалість відпустки без збереження зарплати за згодою сторін у мирний час – 15 календарних днів на рік. А під час воєнного стану на прохання працівника роботодавець може надати відпустку без збереження зарплати без обмеження строку у 15 календарних днів.

Як взяти відпустку під час воєнного стану

Щоб оформити відпускні, необхідно звернутися до свого керівництва з відповідною заявою.

Тривалість щорічної відпустки становить не менше ніж 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який слід розраховувати від дня укладення трудового договору. Проте в умовах воєнного стану відпустка може бути і не більше 24 днів.

Коли готується наказ на відпустку варто врахувати, що на період воєнного стану не діє норма статті 73 КЗпП щодо святкових і неробочих днів.

Відпустка для вчителів під час воєнного стану 2022

Міністерство освіти і науки України повідомляє, що відповідно до статті 12 Закону №2136 у період дії воєнного стану щорічна основна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарні дні.

МОН звертає увагу, що подовжена тривалість щорічної основної відпустки для педагогічних працівників закладів освіти не скасовується, а лише обмежується на період дії воєнного стану. Надання невикористаних у період дії воєнного стану днів щорічної відпустки переноситься на період після припинення або скасування воєнного стану.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно