Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Коли подешевшає гречка

Коли подешевшає гречка

Слідом за сіллю з прилавків магазинів почала зникати гречка. Популярна крупа навесні подорожчала удвічі: з 45 грн/кг у березні до приблизно 100 грн/кг наприкінці травня.

ВІДЕО ДНЯ

Дефіцит протримається до початку нового врожаю (кінець серпня – початок вересня), вважають виробники та ритейлери.

"Україна не імпортує зараз гречку. Тому і дефіцит буде до початку збирання врожаю", – каже керівник відділу зовнішньо-економічної діяльності у компанії "Терра" Володимир Рубан.

Реклама
Читайте також:
Ціна 1 кілограма гречки вже досягла майже 100 гривень: чи буде ще дорожче

Урожай гречки 2021 року забезпечив 83% внутрішнього споживання, підрахувала аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин. У 2021 році було вирощено 106 000 тонн гречки, за обсягу внутрішнього споживання в 128 000 – 130 000 тонн.

Реклама

Експорт цього виду круп був незначний – 1100 тонн, за імпорту 22 000 тонн.

"Традиційно великі обсяги гречки постачалися до України з росії, проте з кожним роком обсяги поступово зменшувалися і у 2021 році склали 12 000 тонн. Ще одним великим експортером є Казахстан, який також давно представлений на нашому ринку", – каже Литвин.

У "Сільпо" додають, що вже багато років для вирішення потреб українського ринку гречана крупа імпортувалася з Казахстану: "З початком війни логістичні ланцюжки обірвалися і сьогодні частка імпорту гречки близька до нуля. Але ми активно працюємо над відновленням".

Реклама

На відсутність гречки на полицях магазинів вплинув і підвищений попит як до війни, на тлі заяв про її швидкий початок, так і після початку.

"Практично кожна сім’я робила запас гречки не на один місяць. Це призвело до стрімкого зростання ціни та зміни обсягів продажу, коли за місяць викупили обсяги 3-4 місяців (після чого попит почав знижуватися)", – вважає Світлана Литвин.

Ціни зі збиранням нового врожаю, найімовірніше, стануть нижчими, прогнозує Володимир Рубан із Терра.

"На ринок прийдуть виробники та торговці, які створять конкуренцію, що дозволить дещо зменшити ринкову ціну на кілька місяців", – каже він.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно