Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Чи буде долар по 50 гривень: економісти дали прогнози

Чи буде долар по 50 гривень: економісти дали прогнози

Після того, як НБУ скорегував офіційний курс долара на 25% (до 36,56 грн за долар), на чорному ринку всього за кілька годин американська валюта подорожчала до 40 гривень. Що очікувати далі, чи буде долар по 50 гривень, – спробували спрогнозувати економісти.

ВІДЕО ДНЯ

Економіст та викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Олексій Геращенко допускає, що гривня може знецінитись, а наприкінці року долар може коштувати й 50 гривень. У загальному він говорить про досить широкий діапазон 40-50 грн за долар.

Читайте також:
Курс долара на чорному ринку злетів всього за кілька годин: скільки зараз коштує
Реклама

"Курс долара до гривні визначається багатьма факторами і політикою, яка проводиться. На сьогодні ми маємо величезний дефіцит бюджету. Частково він фінансується закордонною фінансовою допомогою, частково – фактично емісією гривні, коли Національний банк викуповує військові облігації Мінфіну. Тобто, тим самим він фактично друкує нову гривню. Відповідно, якщо ці обсяги будуть в розмірі 70-80-100 млрд грн на місяць, це просто буде нова гривня, яка буде надходити до системи. Відповідно коридор курсу 40-50 він є цілком реальним до кінця року. Якщо ця монетарна політика буде більш стриманою, тобто темпи цієї емісії будуть 20-30, нехай 50 млрд грн на місяць, такого падіння можна буде уникнути", – зазначив він.

Своєю чергою Руслан Бортнік, який є директором Українського інституту політики, каже, що курс долара на рівні 45-50 гривень є невідворотнім. Говорить він про це у часовій перспективі "до наступної весни" і за умови, якщо війна триватиме. Він пояснив, що оскільки фінансової зовнішньої допомоги нам недостатньо, Україна постійно вимушена емітувати гривню (друкувати гривню).

Реклама

Руслан Бортнік каже, якщо війну не вдасться зупинити, то на гривню чекає подальша девальвація. Водночас якщо ситуацію на фронті вдасться стабілізувати, то і гривня може укріпитись.

Залежатиме курс і від фінансової допомоги від західних країн. Якщо партнери даватимуть щомісяця Україні необхідний розмір допомоги, то гривня буде стабільною.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно