Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Країни ЄС погодилися на скорочення споживання газу. Проти лише Угорщина

Країни ЄС погодилися на скорочення споживання газу. Проти лише Угорщина

Міністри енергетики країн ЄС досягли політичної домовленості про добровільне скорочення споживання газу найближчої зими. Про це повідомило чеське головування в Раді ЄС.

ВІДЕО ДНЯ

"Це не була місія нездійсненна! Міністри досягли політичної домовленості щодо скорочення попиту на газ напередодні майбутньої зими", – йдеться у повідомленні головування у Twitter.

Як зазначив міністр енергетики Люксембургу Клод Турмес, єдиною країною, яка голосувала проти пропозиції Єврокомісії, була Угорщина. Втім, для ухвалення рішення достатньо кваліфікованої більшості.

Реклама
Читайте також:
Нафтогаз озвучив інформацію про особистий кабінет

"ЄС об’єднався – домовилися про скоординоване регулювання попиту на 15% лише за 1 тиждень! Зменшення споживання нашого газу на 45 млрд кубометрів – найкращий крок, щоб відреагувати на газовий шантаж путіна – тільки Угорщина проголосувала проти", – заявив міністр.

Реклама

План передбачає обов’язкову ціль скорочення споживання на 15%  у надзвичайних ситуаціях, таких як серйозне порушення постачання з росії, хоча і передбачає певні винятки для особливо вразливих країн або тих, хто є невід’ємною частиною мережі блоку в цілому.

Швидкі темпи досягнення згоди, коли Європейська комісія вперше запропонувала регламент минулого тижня, відображають стрімке погіршення ситуації з поставками газу з росії. Постачання через ключовий газопровід Nord Stream 1 з середи скоротиться приблизно до 20% від потужності, а "Газпром" заявив, що ще одна турбіна потребує технічного обслуговування та буде виведена з експлуатації.

Це робить шанси на те, що країни ЄС зможуть досягти своєї мети заповнення газосховищ на 80% ще менш імовірними, що підвищує ставки на скорочення споживання. Після досягнення згоди правила мають увійти в законодавство ЄС найближчими днями.

Реклама

Нові правила є "безпрецедентним кроком європейської солідарності", сказав Свен Гігольд, заступник міністра економіки Німеччини. "Країни-члени, які не імпортують російський газ, демонструють підтримку та зобов’язалися скоротити споживання. Такого ще ніколи не було", – зазначив він.

Напередодні зустрічі міністрів ряд країн, включаючи Італію, Угорщину, Польщу, Португалію та Іспанію, висловили занепокоєння щодо цілей скорочення, посилаючись на вже досягнуте скорочення попиту, відсутність газових з’єднань з іншими країнами та той факт, що рішення щодо енергетики зазвичай є національною компетенцією.

Чеська Республіка, яка головує в Раді ЄС, останніми днями запропонувала низку змін до пропозиції Єврокомісії від минулого тижня, намагаючись подолати їх опозицію.

Згідно з проєктом, з яким ознайомилося Bloomberg, зміни включали положення, згідно з яким кількість країн, які мають вимагати зробити цільове скорочення попиту на 15% обов’язковим, зросла до п’яти з трьох. Єврокомісія також може запропонувати надзвичайний захід, якщо визнає високий ризик дефіциту. Щоб обидва сценарії набули чинності, потрібна підтримка більшості з боку держав-членів.

Нагадаємо, у людей виникли проблеми через нові платіжки за газ від Нафтогазу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно