Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Що буде із зарплатами українців: в НБУ розповіли, до чого готуватись

Що буде із зарплатами українців: в НБУ розповіли, до чого готуватись

НБУ прогнозує скорочення зарплат українців. Як йдеться в інфляційному звіті за липень 2022 року, з початком війни активність на ринку праці практично зупинилася. В останні місяці вона поступово відновлювалася, але пропозиція робочої сили й надалі значно перевищуватиме попит.

ВІДЕО ДНЯ

За результатами оперативного опитування підприємств, яке НБУ проводив у березні-травні, на початку війни більшість підприємств утримували практично незмінними і кількість персоналу, і фонд оплати праці. Утім, з усвідомленням, що війна не закінчиться найближчим часом та погіршенням фінансово-економічного стану, підприємства почали оптимізувати витрати.

Читайте також:
В Україні зросла кількість тих, хто втратив роботу
Реклама

В НБУ прогнозують, що після рекордного зростання рівень безробіття поступово знижуватиметься, проте залишатиметься вищим за свій природний рівень.

Згідно з оперативними опитуваннями НБУ, підприємства намагалися виплачувати зарплату, а окремі з них робили додаткові виплати або надавали матеріальну допомогу, навіть якщо діяльність підприємства була зупинена.

Реклама

Однак, із продовженням бойових дій, підприємства частіше звільняють персонал та переважно не в змозі сплачувати довоєнну зарплату. Серед великих компаній, особливо міжнародних, переважають ті, хто виплачував зарплату повністю. Утім, навіть ці компанії оптимізують
видатки на персонал. Серед МСБ стійкості менше, тож звільнень та зниження зарплат більше. Значне перевищення пропозиції над попитом на ринку праці зумовлює зниження й очікуваних зарплат, попри пришвидшення інфляції.

"Загалом номінальні зарплати у 2022 році скоротяться на 12%, а в реальному вимірі – на 27%. Надалі, з відновленням економіки, пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень вже у 2023 році. Утім, з
урахуванням інфляційних процесів, реальні зарплати наприкінці 2024 року будуть усе ще нижчими за довоєнний рівень", – йдеться в повідомленні НБУ.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно