Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Українці зможуть безкоштовно обміняти лампи розжарювання на світлодіодні

Українці зможуть безкоштовно обміняти лампи розжарювання на світлодіодні

Уряд затвердив програму для населення по обміну ламп розжарювання на світлодіодні лампи. Про це йдеться у постанові «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням», яку було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України 10 січня 2023 року.

ВІДЕО ДНЯ

Програма стартує наприкінці січня, а масовому запуску буде передувати бета-тестування в застосунку Дія.

Читайте також:
Невдовзі українцям будуть приходити нові сповіщення в Дії: про що повідомлятиметься
Реклама

Проект реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» за підтримки Європейського Союзу.

Скільки ламп можна обміняти

Згідно з постановою, передбачається, що українці матимуть змогу обміняти п’ять ламп розжарювання на пять світлодіодних (LED) ламп. Фінансування 30 млн LED-ламп відбуватиметься за рахунок коштів ЄС.

Реклама

Де можна отримати світлодіодні лампи

Обмін ламп розжарювання на нові світлодіодні LED лампи буде проходити у відділеннях Укрпошти поетапно в усіх регіонах. З 16 січня програма почала працювати в режимі бета-тестування. Після його завершення проект запуститься у звичайному режимі по всій території Україні.

Перша партія з 15 млн ламп надходитиме поступово впродовж декількох тижнів. В першу чергу через найбільший ефект економії будуть забезпечуватися обласні центри і великі міста. До кінця лютого лампочки мають надійти і до найменших сіл.

Як отримати нові LED-лампи: покрокова інструкція

  • Для цього потрібно бути громадянином України віком від 18 років, мати паспорт, РНОКПП та лампи розжарювання для обміну.
  • Механізм програми передбачає, що людина приносить 5 ламп розжарювання у відділення Укрпошти та проводить там їх обмін на нові енергозберігаючі.
  • Обмін буде відбуватись у два способи - з попереднім замовленням і без нього. Якщо попередньо зробити замовлення ламп через застосунок Дія, то вони гарантовано будуть очікувати людину у відділеннях Укрпошти п’ять робочих днів після отримання підтвердження на телефон. Якщо прийти без реєстрації, то лампи обміняють лише за їх наявності.
  • Якщо людина не має можливості замовити лампи через застосунок Дія, то вона має прийти до відділення Укрпошти з паспортом, РНОКПП та лампами розжарювання. За наявності вільних LED ламп буде здійснено обмін.
  • При оформленні заявки через застосунок Дія треба буде обрати відділення і вказати необхідну інформацію.
  • За деякий час після подачі заявки людині автоматично на телефон надходить повідомлення з мобільного застосунку Дія про можливість отримання світлодіодних ламп в обраному відділенні поштового зв’язку АТ “Укрпошта”, отримання ламп здійснюється за номером такої заявки.
  • Якщо людина не забрала замовлення впродовж 5 робочих днів, воно анулюється.
  • При обміні в Укрпошті фіксують паспортні дані людини, другий раз вона провести обмін не зможе.
  • Обмін проводиться виключно на справні лампи розжарювання.
Реклама

Якщо людина вдома виявить, що одна чи декілька ламп не працюють, то в неї буде можливість обміняти їх у відділенні Укрпошти на нові. Такий обмін можна здійснити один раз, повертати несправні лампи потрібно у пакуванні від виробника.

Нагадаємо, що нові енергоблоки за американською технологією побудують на Хмельницькій АЕС.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно