Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як на Закарпатті допомагають працевлаштовувати внутрішньо переміщених осіб

Як на Закарпатті допомагають працевлаштовувати внутрішньо переміщених осіб

Війна, яку розпочала росія, застала українців зненацька. Багато громадян залишились без роботи, без домівки, втратили рідних.

ВІДЕО ДНЯ

Частина українців була змушена шукати безпечніші регіони, аби не жити під постійними обстрілами, і стати внутрішньо переміщеними особами. Тому чимало з них почали життя з нуля в Закарпатській області. І крім пошуку житла, довелось шукати й роботу.

За час війни у Закарпатську обласну службу зайнятості звернулося 14614 осіб, з них перебувають на Закарпатті і не є його жителями 2475 особи, які отримали статус ВПО.

Реклама

Найчастіше серед внутрішньо переміщених осіб роботу за допомогою центру зайнятості шукали жителі Донецької області (513), Харківської (457), Луганської (220), Запорізької (183), Дніпропетровської (169) та Херсонської (138).

В Закарпатській обласній службі зайнятості розповіли, що найбільше ВПО зверталися до них навесні та влітку. Наприклад, у квітні звернулись 1280 осіб, у травні – 1612. А в червні 2022 року – 1250 внутрішньо переміщених осіб. Натомість наприкінці року, тобто в грудні 2022, до центру зайнятості звернулось 533 ВПО.

Реклама

Служба не лише допомагає знайти роботу, але й приймає рішення про надання компенсації роботодавцям області за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб (за зверненням роботодавця). Наразі вже звернулось 214 роботодавців. Загальна сума компенсації, яку виділили роботодавцям, котрі працевлаштували ВПО, склала 6 204 610,78 грн.

Як на Закарпатті допомагають працевлаштовувати внутрішньо переміщених осіб – 01

Крім того, 1 лютого стартувала перша у 2023 році хвиля подачі заяв на отримання мікрогранту в рамках програми єРобота, яку запустили 1 липня 2022 року. За цією програмою можна отримати мікрогрант на старт або розвиток бізнесу від 50 до 250 тис грн. Але обов’язковою умовою є створення 1-2 нових робочих місць залежно від суми мікрогранту.

Реклама

У 2022 р. Державний центр зайнятості ухвалив рішення про надання коштів 22-ом претендентам із Закарпаття, з них 5 з числа внутрішньо переміщених осіб.

Переможці отримали гранти на загальну суму понад 5 млн грн. Середній розмір гранту склав 244 тисячі гривень. Сумарно планується створити 44 нових робочих місця.

Діючі та майбутні роботодавці планують розширити або створити заклади громадського харчування та кав’ярні, швейне виробництво, медичні центри, магазини непродовольчих товарів, різні сервіси у сфері краси, виготовлення дитячих конструкторів.

Проєкт "Висвітлення соціальної інтеграції ВПО та релокованого бізнесу в Закарпатській області та підвищення цифрової безпеки медіа" реалізується ГО "Закарпатське Вільне Медіа" в межах програми "Стійкість", яка упроваджується Фондом Східна Європа у консорціумі неурядових організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Як на Закарпатті допомагають працевлаштовувати внутрішньо переміщених осіб – 02
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно