Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Експерти розповіли, як зміняться ціни на яйця, м’ясо, овочі та фрукти у червні

Експерти розповіли, як зміняться ціни на яйця, м’ясо, овочі та фрукти у червні

Українцям розповіли, що буде з цінами на яйця, м’ясо, овочі та фрукти у червні. Про це повідомили вчені Інституту аграрної економіки.

ВІДЕО ДНЯ

Так, за словами вчених, яйця до середини літа дешевшатимуть. А ось помідори та огірки залишаться дорогими, як і черешня з полуницею, а цибуля та молода картопля подешевшають. Зокрема старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Світлана Пашко оцінила ситуацію на ринку яєць.

Читайте також:
Його вживання загрожує здоров’ю: в Україні виявили небезпечний продукт
Реклама

"Поступове зниження ціни на яйця триватиме до середини літа через збільшення їхньої пропозиції. Це пов’язано з приходом на ринок продукції приватних господарств, що виробляють приблизно половину всього обсягу яєць в Україні", - розповіла вона.

На даний момент ціни на яйця у супермаркетах відрізняються. Поштучно без упаковки вони обійдуться дешевше, ніж фасовані. Вартість десятка варіюється від 37,90 до 52,50 грн.

Реклама

Тим часом провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталія Копитець спрогнозувала нестабільність цін на м’ясо. За її словами, це пов’язано з війною та складною економічною ситуацією. У травні зростання цін на м’ясо сповільнилося. Максимально подорожчали курячі гомілки, на 6,9% - до 81,95 грн/кг. 

Що стосується овочів салатної групи, то вони залишаться дорогими через високу собівартість вирощування та зберігання. Помідори продаватимуть по 80-85 грн/кг, а огірки – по 70-75 грн/кг.

"Розширення пропозиції цих видів вітчизняної продукції на ринку та зниження цін відбудеться у сезон урожаю відкритого ґрунту. Однак, оскільки Херсонська область все ще знаходиться у зоні бойових дій, сезон раннього врожаю огірків та помідорів розпочнеться із запізненням", - пояснила Сало.

Реклама

У свою чергу поява на ринку овочів із відкритого ґрунту призведе до падіння цін на них. Виходячи з прогнозу, цибуля та морква подешевшають до 50-55 грн/кг, молода картопля – до 30-35 грн/кг, минулорічна – до 10 грн/кг.

А ось цінник на черешню цього місяця не буде нижчим за 100 гривень за кілограм. Аналітик Інна Сало наголосила, що головною причиною для високих цін є повномасштабна війна.

За словами завідувачки відділу ціноутворення та аграрного ринку Інститут аграрної економіки, пропозиція буде обмежена через окупацію південних регіонів.

Нагадаємо, що на Закарпатті створено Центр підтримки та розвитку тваринництва.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно