Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • В Україні збираються обмежити ставки за мікрокредитами: який відсоток запропонували

В Україні збираються обмежити ставки за мікрокредитами: який відсоток запропонували

В Україні збираються обмежити ставки за мікрокредитами: який відсоток запропонували

Нардеп Ярослав Железняк повідомив, що депутати ухвалили за основу проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг".

Депутати мають намір врегулювати відсоткову ставку за мікрокредитами. Наразі запропоновано максимальний розмір на рівні 1% у день від загального розміру кредиту.

ВІДЕО ДНЯ

Крім того, пропонується заборонити кредитодавцю та новому кредитору вимагати сплати будь-яких платежів, не зазначених у договорі про споживчий кредит та/або не врахованих в розрахунку денної процентної ставки, що вказана в договорі.

Читайте також:
Уже незабаром: обленерго виступило із попередженням
Реклама

Водночас кредитодавець буде зобов'язаний передавати інформацію щодо всіх споживчих кредитів хоча б до одного з бюро кредитних історій, а також проводити оцінку кредитоспроможності позичальника.

Водночас Нацбанку надаються повноваження встановлювати додаткові вимоги до оцінки кредитоспроможності позичальника, а також до складових розрахунку денної процентної ставки.

Реклама

Наразі в Україні фіксують надвисокі ставки на ринку мікрокредитів. Є випадки, коли денна номінальна ставка може сягати 5%, а середня номінальна річна процентна ставка – понад 1000% річних.

При цьому середній розмір позики, яку бере людина в мікрофінансовій компанії, становить 5000 грн з денною ставкою 2,5%. Відтак, через 14 днів, що є найбільш популярним терміном кредитування, людина має повернути кошти на загальну суму 6750 грн. Тобто, вартість кредитних коштів у грошовому вимірі становить 1750 грн.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно