Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Про особливості розвитку легкої промисловості в Мукачеві

Про особливості розвитку легкої промисловості в Мукачеві
У Мукачеві легка промисловість, зокрема швейне виробництво, має давню історію і свої традиції. Уміння кроїти, шити передавалося з покоління в покоління. Батьки вважали своїм обов'язком навчити дівчат...

У Мукачеві легка промисловість, зокрема швейне виробництво, має давню історію і свої традиції. Уміння кроїти, шити передавалося з покоління в покоління. Батьки вважали своїм обов'язком навчити дівчат цій професії. Майбутній господині такі знання споконвіків годились. А в придане нареченій прийнято було дарувати і швейну машинку. То ж кадри для швейної галузі, як мовиться, готувалися у сім'ях. До того ж, на Закарпатті функціонують профучилища швейного профілю.

ВІДЕО ДНЯ

Щодо важливості легку промисловість можна сміливо порівнювати з харчовою. Як людині щодня потрібно харчуватись, так постійно і одягатися. Тому ці дві галузі виробництва для людини завжди будуть пріоритетними.

В нашому місті легку промисловість представляють кілька фірм. Та, все-таки, флагманом серед них вирізняються «Едельвейс – Лего» і «Карпати-Інтерконтиненталь». З 2000-го року їх керівником працює Петро Михайлович Басараб. Ці швейні підприємства створювались за безпосередньої його участі. Саме завдяки активним зусиллям, особистим дружнім зв'язкам з іноземним партнером-німецькою фірмою «ЛеГо Беклайдунгсверке ГбмХ» – вдалося за скрутних часів створити два сучасних швейних комплекси. Відтоді щороку зростають темпи виробництва і середньомісячна заробітна плата працівників. На підприємствах додатково створено 765 робочих місць. Впродовж більш як трьох років керівника підприємства визнають переможцем у конкурсі «Кращий роботодавець року», що влаштовується Закарпатською ОДА.

Реклама

Для розвитку виробництва П.М.Басараб вміло залучає інвестиції. Зокрема протягом 1999-2002 років він зумів залучити близько 5200000 німецьких марок.

У цьому році ТОВ «Едельвейс-Лего» прогнозує обсяг виготовленої продукції на суму 11 млн.грн., середньооблікову чисельність працівників – 166 чоловік, а середньомісячну заробітну плату – 2120 грн.

Реклама

На згаданих підприємствах велика увага приділяється соціальній сфері. Тут виділено близько 30 тисяч грн.. потерпілим від паводку, дитячій лікарні та іншим. Постійно надається шефська допомога школам, військовим частинам, ветеранам війни, міській спілці жінок України.

Сам керівник підприємств постійно опікується питаннями оздоровлення працівників, проводяться заходи щодо профілактики, діагностики та лікування захворювань. П.М. Басараб організував оздоровлення працівників у санаторії «Синяк» без відриву від виробництва, забезпечив їх доставку до санаторію. Працівникам підприємства надаються пільгові путівки у санаторії та на бази відпочинку.

Достойні умови праці, сучасне обладнання, досвідчені кадри – все це створює передумови для випуску продукції, яка успішно конкурує на світовому ринку. Тому швейні вироби жіночого асортименту, які випускає підприємство, користуються попитом і не залежуються на складах.

Реклама

За вагомі успіхи генеральний директор підприємства Петро Басараб нагороджений Почесною грамотою Кабміну України та Золотим нагрудним знаком, йому присвоєно почесне звання заслуженого працівника легкої промисловості, нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Нещодавно Петро Михайлович Басараб став і почесним громадянином Мукачева.

Василь Гарагонич

Джерело: Закарпатська газета «Панорама»

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно