Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Частка експорту до Європи у економіці Закарпаття сягнула показника у майже 88%

Журналісти відстежили регіональну динаміку зовнішньої торгівлі товарами за підсумками I кварталу цього року. Ці дані Держстат не розміщує у відкритому доступі, однак вони є дуже важливими для розуміння змін в українській економіці.

ВІДЕО ДНЯ

Дія режиму автономних преференцій з боку Євросоюзу забезпечила швидке зростання українського експорту в ЄС. Відповідно збільшувалась і частка європейських країн у структурі українського експорту. Тим більше, що обмеження на російському ринку призвели до різкого скорочення частки країн СНД.

Як наслідок, за підсумком минулого року в 13 областях, а також у Києві частка експорту в Європу перевищила частку СНД. А в п’яти західноукраїнських областях частка Європи взагалі була понад 50%.

Реклама

За підсумками минулого кварталу переважну – понад 50% – більшість експорт в СНД займає лише в двох областях: Харківській і Луганській. Загроза миттєвого "закриття" каналів торгівлі може стати важливим елементом у дестабілізації Харківщини. Також висока залежність від торгівлі з РФ – 42% – спостерігається на Миколаївщині. Трохи краща ситуація в Сумській і Кіровоградській областях

Найбільші темпи падіння експорту до ЄС – у Донецькій (-40,9%) і Луганській (-97,8%) областях.

Реклама

Не менш важливо, що в деяких областях вдалося зберегти позитивні темпи експорту. Часто позитивна динаміка торгівлі з Європою цілком компенсувала втрати від закриття східних ринків – як це спостерігається у Вінницькій, Волинській і Чернівецькій областях, де темпи зростання експорту перевищили 20%.

Позитивна динаміка торгівлі з Європою спостерігалася ще в п’яти областях: Житомирській, Запорізькій, Миколаївській, Сумській та Хмельницькій. Однак поки цього виявилося недостатньо, щоб компенсувати наслідки російських торговельних воєн.

Частка експорту до Європи у економіці Закарпаття сягнула показника у майже 88% – 01
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно