Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Ірина Геращенко підтримала ініціативу закарпатських депутатів

Ірина Геращенко підтримала ініціативу закарпатських депутатів

У Комітеті Верховної Ради України з питань євроінтеграції на виконання доручення Голови Верховної Ради України опрацьовано Звернення депутатів Закарпатської обласної ради сьомого скликання, прийняте у ході роботи другої сесії з приводу прохання прискорити прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно об’єднань єврорегіонального співробітництва (ОЄС)». Про це повідомила голову обласної ради Михайла Рівіса голова Комітету Ірина Геращенко. Вона підкреслила, що Комітет з питань євроінтеграції, будучи головним з опрацювання зазначеного у Зверненні законопроекту, розглянув його на своєму засіданні та ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти його в цілому.

ВІДЕО ДНЯ

У Зверненні крайових депутатів йшлося про те, що інтеграція України в європейське співтовариство вимагає пришвидшення імплементації законодавства Європейського Союзу в правове поле нашої держави. Це стосується і законодавчої бази з питань транскордонного співробітництва, – повідомляє прес-служба облради.

Депутати наголосили на важливості транскордонного співробітництва, яке є потужним і ефективним інструментом регіональної політики та міжрегіональних зв’язків, вирішення проблем соціально-економічного розвитку територіальних громад. Цей напрям є надзвичайно актуальним як для Закарпатської, так й інших прикордонних областей України.

Реклама

– Не секрет, що Закарпатська область намагається максимально скористатися своїм вигідним географічним та геополітичним положенням, розвиваючи співробітництво з регіонами сусідніх країн – Угорщини, Словаччини, Польщі, Румунії та інших, – зазначив Михайло Рівіс.

Так, на сьогодні Закарпаття має офіційно встановлені партнерські зв’язки з 14 регіонами країн Європейського Союзу, зокрема: областями Саболч-Сатмар-Берег, Боршод-Абауй-Земплен та Гевеш Угорщини, Кошицьким та Пряшівським самоврядними краями Словаччини, Підкарпатським воєводством Польщі, краєм Височіна та Пардубіцьким краєм Чеської Республіки, Марамурешським та Сату-Марським повітами Румунії, Вуковарсько-Сремською жупанією Хорватії, автономним краєм Воєводино Республіки Сербія, округом Оберфранкен Німеччини та низкою інших. Завдяки співпраці із зазначеними регіонами лише за останні 5 років вдалося реалізувати більше ста спільних інвестиційних проектів у соціальній сфері краю.
У рамках підписаних угод про співпрацю налагоджено взаємозв’язки на рівні майже 100 територіальних громад області. Закарпаття також є членом Міжрегіональної асоціації «Карпатський Єврорегіон» та Стратегії ЄС для Дунайського регіону.

Реклама

Закарпатська область – активний учасник таких програм транскордонного співробітництва, як: «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна», «Польща – Білорусь – Україна», «Румунія – Україна», завдяки яким уже залучено значні кошти міжнародної технічної допомоги.

Сучасна регіональна політика орієнтується насамперед на пошук нових форм та механізмів створення умов для мобілізації місцевого потенціалу і ресурсів, посилення конкурентоспроможності регіонів, а також до оптимального поєднання можливостей та ресурсів прикордонних регіонів.

Усе більшого розвитку набуває така форма транскордонної співпраці, як європейські угрупування територіального співробітництва (ЄУТС). Перший крок у цьому напрямі Закарпатська обласна рада уже зробила, створивши спільно із Загальними Зборами області Саболч-Сатмар-Берег Угорщини Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА.
У Верховній Раді України зареєстровано поданий Кабінетом Міністрів України законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно об’єднань єврорегіонального співробітництва (ОЄС)» (реєстр. №2787 від 06.05.2015), прийняття якого дозволить суб’єктам транскордонного співробітництва утворювати об’єднання єврорегіонального співробітництва, що сприятиме створенню нових робочих місць, а отже, і підвищенню життєвого рівня населення. То ж депутати Закарпатської обласної ради підтримали ініціативу Кабінету Міністрів України і звернулися до Верховної Ради України із проханням якнайскоріше прийняти зазначений законопроект.

Реклама

Позиція Комітету Верховної Ради України, за словами Ірини Геращенко, щодо зазначеного законопроекту відображена у висновку до нього і полягає в тому, що його прийняття сприятиме ефективній реалізації транскордонного співробітництва з урахуванням принципів та пріоритетів державної регіональної політики і стане подальшим кроком у напрямку спрощення процедур створення ефективних органів транскордонного співробітництва.

Також Ірина Геращенко наголосила, що Комітет й надалі підтримуватиме ініціативи, спрямовані на вдосконалення законодавчого забезпечення транскордонного співробітництва та розраховує, у т.ч. , на підтримку голови обласної ради Михайла Рівіса.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно