Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Мукачівські депутати "затягнули зашморг на шиї" малого та середнього бізнесу

Мукачівські депутати "затягнули зашморг на шиї" малого та середнього бізнесу
Народні обранці підняли в рази вартість оренди для фізичних осіб, тим самим створивши черговий прецедент.

Десята сесія Мукачівської міської ради 7-го скликання, яка відбулась 31 березня, мала на порядку денному 43 питання. Одним з найцікавіших та без перебільшення надважливих питань для бізнес-середовища міста було рішення «Про встановлення мінімальної суми місячного орендного платежу 1 кв.м загальної площі нерухомого майна фізичних осіб на території м. Мукачево». Голосуванню по даному рішенню передувала хоч і не тривала, але емоційна та обґрунтована дискусія щодо доцільності збільшення розміру мінімальної вартості місячної оренди 1 кв. м загальної площі нерухомого майна для комерційної діяльності фізичних осіб в рази.

ВІДЕО ДНЯ

Представляти проект рішення до депутатів вийшов т.в.о. начальника управління комунальної власності Ігор Васильович Грицай. Міський чиновник зазначив, що були проведені розрахунки вартості, в результаті яких і виведені нові «тарифи». В контексті сказаного одразу виникає кілька запитань. Якщо порівняти, скажімо, розмір мінімальної вартості місячної оренди 1 кв.м загальної площі нерухомого майна, яке використовується для провадження виробничої діяльності, для прикладу в центральній зоні міста, то у 2013 році ця сума складала 15,02 грн/1 кв. м, у 2014 – 15,84 грн/1 кв. м, а в 2015 – 18,14 грн/1 кв. м. Як видно з цього переліку вартість хоч і зростала, але поступово. Натомість мукачівські обранці цього скликання вирішили, що вартість оренди подібного майна має бути 55,44 грн/ 1 кв. м. Тобто лише по одній категорії вартість різко зростає в 3,7 рази. Чим мотивоване таке рішення? Невже попередня міська влада, яка, до речі, представляє ту ж саму політичну силу, що й діючий мер, просто забула правильно нарахувати вартість? Якщо так, то даним питанням має займатися прокуратура, адже через халатність чиновників виходить, що міський бюджет недоотримав мільйонні надходження. Аналогічно з депутатами міської ради. Народні обранці цього скликання в переважній своїй більшості були представлені в раді попередньої каденції. За ситуації, що склалася, логічно припустити, що або сьогодні, або тоді, хтось все ж порушив закон і завдав місту збиток.

Мукачівські депутати "затягнули зашморг на шиї" малого та середнього бізнесу – 01
Реклама

Порівняльна таблиця вартості оренди

Але повернемось до сесії. Після короткої доповіді Грицая слово взяв депутат Мукачівської міської ради Артур Михайлович Черенков.

Реклама

«До чого ми йдемо? Я вважаю, що принципами економіки є розвиток малого і середнього бізнесу. Мова йде про фізичних осіб підприємців, які є кістяком економіки. Я розумію ваше прагнення забезпечити надходження до бюджету, але не такими методами. В 10 раз піднімати ставку – це просто нереально. В нас що ліпше стало жити? Ви не відповіли на питання щодо суми для юридичних осіб, а це говорить про те, що суми там значно нижчі. Значить, ці підприємці, які орендували приміщення у фізичних осіб, будуть тікати до юридичних осіб, ставки яких не підвищуються. Тепер, хто є власниками юросіб, які здають приміщення у центрі міста в оренду? Знаєте, хто є власник? Так що ми монополізацію проводимо (натякаючи на бізнес-структури наближені до родини мера міста Андрія Балоги – ред.)? Не розумію. Робіть висновки самі», – звернувся до депутатського корпусу Черенков.    

Завершивши свій виступ, депутат спитав, чи є в залі присутні фізичні особи, які здають приміщення в оренду під комерцію. Із задніх рядів почувся голос знаного в місті підприємця, власника «Кондитерського дому «Бондаренко» – Ігора Семеновича Бондаренка. Депутат Черенков спитав, чи буде краще бізнесу підприємця з такими податками, на що той коротко і чітко відповів: «Звичайно ні».

Дискусія тривала б і далі, якби міський голова Андрій Балога не поквапився поставити дане рішення на голосування. 25 «ЗА» – рішення прийнято.

Реклама
Мукачівські депутати "затягнули зашморг на шиї" малого та середнього бізнесу – 02

Результати поіменного голосування

Дивно, але факт. Серед тих, хто підтримав ініціативу «затягнути зашморг»на шиї малого та середнього бізнесу в місті виявились представники «Самопомочі» і «Батьківщини» (лише один представник "Батьківщини" утримався під час розгляду даного рішення). Голосування всіх представників «Єдиного Центру» зрозуміле, але чому інші політичні сили не заступились за підприємців?

На одній з попередніх сесій Мукачівської міської ради мер Мукачева Андрій Балога на одну з реплік із залу щодо того, ніби місто приймає дивні рішення, зауважив, що всі охочі можуть зрівнювати його програму як кандидата на посаду міського голови з проробленою вже роботою. Так ось, одним з пунктів програми «Місто №1» було завдання «Створити рівні умови для розвитку бізнесу». Та чомусь слово і діло молодого господарника на практиці розходяться.

 

Мукачівські депутати "затягнули зашморг на шиї" малого та середнього бізнесу – 03

Передвиборча листівка Андрія Балоги

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно