Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • У Мукачеві відкриють унікальний центр, аналоги якому будуть лише в Києві та Дніпрі

У Мукачеві відкриють унікальний центр, аналоги якому будуть лише в Києві та Дніпрі

Нещодавно між міською владою Мукачева та керівником Українського Пелетного Союзу, радником Голови Держенергоефективності Миколою Коломийченком була підписана угода про створення Інформаційно-навчального центру з енергоефективності та відновлювальних джерел енергії у Мукачеві.

ВІДЕО ДНЯ

Інтернет-видання «РMG.ua» вирішила поспілкуватись з керівником центру та дізнатись, як буде працювати цей центр і чому мукачівцям варто завітати до нього.

У Мукачеві відкриють унікальний центр, аналоги якому будуть лише в Києві та Дніпрі – 01
Реклама

– Пане Миколо, як у Вас виникла ідея створення таких центрів в Україні?

– Все почалось у 2009 році у Німеччині, де я став сертифікованим фахівцем з біопалива. В процесі навчання у цій європейській країні мені показали роботу кількох таких центрів, які працюють у Німеччині. Саме німецьку модель ми взяли за основу нашого проекту. Адже у кожній федеральній землі і, зокрема, населеному пункті є свої експерти.

Реклама

Що собою представляють такі центри? Це приміщення, де в демонстраційному режимі показані всі види сучасної альтернативної енергетики та заходів з енергоефективності: термомодернізація будівель, опалювальне обладнання на біопаливі, енерго зберігаючі вікна, сонячні панелі, технології вітрової енергетики тощо. 

Крім цих експонатів, у закладах постійно проводиться навчальний процес. Для цього передбачені спеціально створені зали для проведення навчальних програм. Сама мета створення і роботи таких центрів – це навчити і пояснити людині про переваги тих чи інших технологій, що за цим не лише майбутнє, адже вже зараз на енергоефективності та альтернативній енергетиці людина може заощаджувати. У таких центрах ми навчатимемо людей правильно використовувати і споживати енергію. Крім того, такі центри надають всю необхідну інформацію щодо фінансових інструментів, кредитних програм та компенсацій від уряду, спрямованих на купівлю обладнання для альтернативної енергетики.

У Мукачеві відкриють унікальний центр, аналоги якому будуть лише в Києві та Дніпрі – 02
Реклама

– Чому такі центри доцільно створювати саме в Україні?

– Зараз наша країна перебуває у такому стані, що обсяг споживання електроенергії утричі більший, ніж в Європі. Навіть більше, ніж в Росії, де є достатньо енергетичних ресурсів. Це нонсенс і абсурд. А потім приходять величезні розрахунки на платіжках, і ми дивуємось, чому виходять такі суми. Тому серед українців варто поширювати ідеї енергоефективності. Що таке енергоефективність? Це, в першу чергу, зменшення енергоспоживання без зменшення рівня комфорту, і, водночас, економія коштів. Щоб розуміти переваги альтернативної енергетики, необхідно створити таке інформаційне поле, яке б дозволило людині проаналізувати, як вона нині споживає енергію та як може правильно обрати способи економії і заощадження як відповідно енергоресурсів, так і власних коштів. Таким шляхом пішла не лише Німеччина, але й інші європейські країни та навіть США. Коли створюється відповідне інформаційне поле, у людини є вибір, що обрати: монопольну традиційну енергетику чи дешеву альтернативну.

– А яким шляхом пішла Німеччина?

– У цій європейській країні була втілена політика енергетичної децентралізації. Вона полягає у тому, що кожна німецька федеральна земля визначає власну енергетичну політику. А місцеві експерти визначають, які у них є ресурси та можливості. Таким шляхом варто піти й Україні. Адже монополія на енергоресурси має бути зруйнована. І тоді у нашій країні, як і в тій же Німеччині, з’явиться здорова конкуренція, а не лише вплив монополій.

– То, судячи з того, що Ви кажете, нашій країні теж варто орієнтуватись на німецький досвід?

– Це навіть необхідно. Подивіться, що зараз робиться з традиційною енергетикою. Тарифи зростають, населення зубожіє, а монополія процвітає. Зважаючи на таку складну ситуацію, кожен український регіон повинен провести власне ресурсне дослідження для того, щоб визначити, яка у регіоні сонячна та вітрова активність, які є природні ресурси (дерева, рослини, відходи і т.д.). І, відповідно, згідно результатів дослідження визначати, розвиток якої енергетичної технології має бути в пріоритеті в тій чи іншій області. От, наприклад, велика концентрація твердого біопалива в Житомирській області.

У Мукачеві відкриють унікальний центр, аналоги якому будуть лише в Києві та Дніпрі – 03
Реклама

– Тоді якими є ресурсні можливості Закарпаття?

– На Закарпатті ми маємо величезний ресурс біомаси. Це, в першу чергу, відходи від деревообробної промисловості. На території України внаслідок рубок дерев залишається близько 4 мільйонів тонн відходів на рік. І при горінні, і при гноєнні дерево викидає в атмосферу вуглекислий газ. У країнах Європи збираються навіть маленькі гілки. Крім того, на Закарпатті є достатня сонячна та вітрова активність. То ж тут можуть функціонувати різні види альтернативної енергетики.

– Де планується відкриття таких інформаційно-навчальних центрів?

– Поки лише в трьох містах України: Мукачеві, Києві та Дніпрі.

– Чому серед цієї трійки саме Мукачево?

– Перш за все ми вже неодноразово проводили різноманітні тренінги на Закарпатті. І у Мукачеві, і в Ужгороді, і в Хусті, і в Тячеві люди активно цікавились тематикою альтернативної енергетики. Ще один чинник, який вплинув на рішення про створення такого центру саме в цьому місті, полягає у тому, що і нині як звичайні мешканці, так і бюджетні установи звертаються до нас і цікавляться, як заощадити. От, до прикладу, в 11 школах Мукачева вже цього навчального року запрацюють котельні, які працюють на пелетах. Ми будемо активно консультувати освітян з приводу того, як користуватись такими котлами та як економити. З боку місцевої влади є розуміння та сприяння в необхідності просвітницької діяльності в галузі енергоефективності та ВДЕ.

– Чим вирізнятиметься цей центр?

Реклама

– По-перше, вхід буде безкоштовний. По-друге, як і у Німеччині, у мукачівському центрі відвідувачі матимуть змогу побачити всі види сучасних технологій. По-третє, буде проводитись чимало лекцій, семінарів та майстер-класів, під час яких закарпатці дізнаватимуться про нові види енергетики, а також навчатимуться правильним розрахункам.

– Дякую за розмову.

Думки експертів

Святослав Павлюк, експерт «Реанімаційного пакету реформ»:

«Такі центри мають право на життя. Але є одне "але": ці установи не мають бути прив’язані до конкретно однієї компанії, яка є на ринку енергетики. Фахівці та експерти інформаційних центрів повинні демонструвати місцевим мешканцям не стільки саме обладнання, як підходи до енергозбереження, енергоефективності, до використання альтернативних джерел енергії. Але однозначно, такі установи поширюватимуть серед жителів Закарпаття корисну інформацію про альтернативну енергетику».

Анна Шумейко, експерт «Реанімаційного пакету реформ»:

«Такі центри мають бути створені й існувати, як то кажуть, не для галочки. Вони мають бути місцями, де кожен може легкодоступно отримати інформацію про різні види енергоефективності та відновлювальної енергетики. До роботи у таких центрах має бути долучена максимальна кількість експертів, які б могли на місці пояснити людині будь-яку інформацію про енергоефективність та обрати правильний підхід використання енергії вдома. Крім того, має бути по місту максимальне поширення роботи цього центру. До поширення інформації мають залучатись як органи місцевої влади, так і громадські активісти та ЗМІ. Ще одним важливим фактором є організація різноманітних заходів, тренінгів, акцій для різних груп населення (школярів, студентів, дорослих жителів), під час яких вони у доступній та невимушеній формі можуть дізнатись про економні та екологічно чисті види енергії. Це важливо розповідати людям про чисту енергію. Адже це є успішна європейська практика».

Реклама

Та усі спікери звернули увагу на те, що саме такі центри зможуть допомогти змінити свідомість жителів міста, щоб самі містяни знали про відновлювальні джерела енергії якомога більше, та користувались їхніми перевагами. Адже за енергоефективністю – майбутнє енергонезалежної України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно