Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Кабмін переніс підвищення цін на газ для населення

Кабінет міністрів України продовжив на два місяці – до 1 червня 2018 року – дію спеціальних зобов’язань Нафтогазу України і обласних газопостачальних компаній постачати населенню та підприємствам теплокомуненерго природний газ без зміни поточних цін.

ВІДЕО ДНЯ

Відповідне рішення з триденним доопрацюванням було ухвалено на засіданні уряду 28 березня. Дія спецзобов’язань Нафтогазу мала завершитись 1 квітня.

Згідно з пояснювальною запискою, зараз тривають переговори з Міжнародним валютним фондом про приведення ціни на природний газ до рівня імпортного паритету. Тому, з огляду на завершення терміну дії положення про покладання спеціальних зобов’язань, виникає необхідність у його продовженні.

Реклама

Таким чином, ціна газу для поставок населенню і ТКЕ до 1 червня не зміниться і залишиться на рівні 4942 грн за 1 тис. куб. м, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів – 6958 грн за 1 тис. куб. м.

При цьому в Нафтогазі заявляли, що з 1 жовтня 2015 року, коли уряд поклав на компанію спеціальні зобов’язання, і до кінця 2017 компанія поставила контрагентам 40,7 млрд куб. м газу. За оцінками компанії, ця схема завдала Нафтогазу 110 млрд грн збитків.

Реклама

Як відомо, Міжнародний валютний фонд висунув чотири вимоги до України для отримання наступного траншу. Так, Київ має створити антикорупційний суд і врегулювати питання з цінами на газ. Також вимогами були вже ухвалені пенсійна реформа і закон про приватизацію.

Читайте також:
Чи подорожчає газ та електроенергія з 1 квітня: чого чекати українцям

МВФ вже не вперше вимагає від Києва підвищити ціни на природний газ для населення. На цей крок Кабінет міністрів Володимира Гройсмана поки не наважився. Нещодавно сам прем’єр і міністр енергетики Ігор Насалик заперечували цю можливість.

Реклама

Однак президент України Петро Порошенко заявив практично зворотне: "Я знаю, що уряд готовий врегулювати ціни на газ".

Раніше повідомляли, що Кабмін запропонував МВФ підвищувати ціну на газ для населення щокварталу на 2-3% протягом півтора років починаючи з квітня 2018 року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно