Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Як зміниться курс долара: прогнози на тиждень

Як зміниться курс долара: прогнози на тиждень

В Україні курс долара найближчим часом може опуститися нижче психологічної позначки в 28 грн/$. Головна причина – сезонні фактори, які в кінці січня і лютому сприятимуть зміцненню гривні.

ВІДЕО ДНЯ

Як зміниться курс долара: прогноз аналітиків

У кінці січня в Україні традиційно розпочинається сезон зміцнення національної валюти. Причин для цього декілька: наближається період виплати податків, закінчилися свята, експортери отримують першу валютну виручку. Всі ці фактори сприяють зростанню пропозиції на валютному ринку.

Реклама

Чим більше доларів продають в Україні, тим дешевше він коштує. Так, уже кілька років Нацбанк проводить політику вільного курсоутворення. Тобто ціна валюти визначається ринковими факторами, а не вручну регулюється НБУ.

Вже за кілька днів, на думку більшості опитаних аналітиків, долар опуститься до 27,7-27,8 грн/$."Переходу гривні від зниження до відновлення сприяють закінчення сезонних святкових факторів і наближення періоду сплати податків. На найближчий тиждень ми очікуємо помірного зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 27,8 грн, а готівковий долар у банках може торгуватися близько 27,7 / 27,9 грн ", – прогнозує старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб.

Реклама

З такою думкою також погоджується фінансовий аналітик Володимир Мазуренко. Експерт вважає, що якщо наступний тиждень не стане стартом сезону зміцнення, то точно покаже стабільну ситуацію на валютному ринку. Найбільш імовірна ціна валюти на цей період, вважає Мазуренко, складає 27,9 грн/$.

"Думаю, найближчим часом буде гарна тенденція до зміцнення. Якщо НБУ не виходитиме на ринок і не скуповуватиме так звані надлишки, то отримаємо непоганий показник зміцнення. Лютий, якщо ви подивитеся на ситуацію в минулі роки, вже стабільно сезон зміцнення, – пояснює аналітик. – Якщо НБУ не виходитиме на ринок і скуповувати так звані надлишки, то отримаємо непоганий показник зміцнення".

Читайте також:
Яким буде курс долара у 2019 році: думка експерта
Реклама

Менш оптимістично налаштований аналітик Єгор Комов. Він вважає, що коридор для долара на найближчий тиждень становить 27,9-28,2 грн/$.Експерт вважає, що в короткостроковій перспективі причин для девальвації немає. Так, Національний банк накопичив рекордні за 5 років резерви. Правда, при цьому є певні ризики, пов’язані з необхідністю виплачувати зовнішні борги. Також курс гривні може "просісти", якщо знизяться ціни на зовнішніх сировинних ринках.

"На тиждень мій прогноз це від 27,9 до 28,2 грн/$. Це непоганий показник. У минулому році ми бачили, що зміцнення тривало довше, ніж зазвичай. А девальвація виявилася не така значна. Тому і зараз, цілком можливо, в кінці січня вже буде гарний показник зміцнення", – розповідає аналітик.

Як розповів на прес-конференції голова НБУ Яків Смолій, в 2019 році курс долара буде коливатися, при цьому коливання будуть незначними і у регулятора достатньо резервів для того, щоб утримати стабільну ситуацію. "Зовнішня кон’юнктура залежить від зовнішніх ринків. Впливає ціна на нафту, яка коливається на світовому ринку", – зазначив Смолій.

Уже в лютому ситуація на валютному ринку може змінитися у зв’язку з новим законом і прийнятими НБУ правилами.

Коли можна розплачуватися валютою

Гривня, як і зараз, залишається єдиною валютою для розрахунків. Однак нові правила передбачають певні винятки. Наприклад, платити зарплату в доларах офіційно зможуть морякам, дипломатам, консулам та іншим співробітникам представництв іноземних держав. Українці ж зможуть розраховуватися валютою в наступних випадках

  • платити іноземцям (інвесторам і постачальникам);
  • переводити валюту;
  • розраховуватися за страхування життя;
  • купувати державні цінні папери.

Що буде з валютними переказами

Наразі без документів українці мають право перевести валюту на суму, еквівалентну 15 тис. грн. Наступного року цю норму збільшать до 150 тис. грн, а в майбутньому – зовсім скасують. Також нововведення торкнеться і поштових переказів. Зараз ліміт у валюті – 300 євро. У наступному році його планують збільшити до 10 тис. євро, а в майбутньому прибрати окремі обмеження для поштових переказів.

Реклама

Нагадаємо, друк паперових купюр номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень припиняється, їх замінять монети.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно