Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Нова ціна на газ: що варто знати закарпатцям

Нова ціна на газ: що варто знати закарпатцям

Наприкінці квітня закарпатці почали активно обговорювати питання зміни ціни на газ. Спочатку заговорили про її підвищення, потім – про зниження. Однак, офіційної інформації на той момент не було, оскільки НАК «Нафтогаз України» не надсилав на адресу постачальника зі спеціальними обов’язками ТОВ «Закарпатгаз Збут» жодних документів з цього приводу.

ВІДЕО ДНЯ

8 травня Уряд, НКРЕКП та Нафтогаз все ж таки врегулювали ціну газу для побутових споживачів і встановили її з 1 травня.

Скільки тепер закарпатці мають платити за газ?

Ціну на газ для українців встановлює Кабінет міністрів своїми постановами. Відповідно до останньої, прийнятої 8 травня, ціна за 1 кубометр спожитого у травні газу для закарпатців становить 8,41 грн. А у червні – 8,79 грн.

Реклама

Чому у травні і червні ціни відрізняються?

Тому що змінилася оптова ціна газу, за якою «Нафтогаз» продає газ для потреб населення. З 1 травня вона  становить 7 188,00 грн. за тис куб.м, а з 1 червня буде – 7 558,80 грн за тис куб.м. Про це йдеться у додаткових угодах, які НАК «Нафтогаз України» надіслав на адресу ТОВ «Закарпатгаз Збут» як постачальника із спеціальними обов’язками.

А як буде у липні та наступних місяцях?

Ціна на газ регулюється ринком і визначається НАК «Нафтогаз України», але не може перевищувати граничних меж. Постановою КМУ №867 від 19.10.2018 року визначений граничний рівень ціни для населення до 1 жовтня 2019 року. Зокрема, для  закарпатців він становить – 9,88 грн за метр кубічний спожитого газу. Станом на сьогодні достеменно відома ціна на травень і червень.

Реклама

Чому тепер по Україні ціна на газ різна?

До 1 травня для споживачів по всій Україні діяв однаковий загальний тариф на доставку газу. Він складався з тарифу на транспортування для АТ «Укртрансгаз» та тарифу на розподіл для операторів ГРМ.

Читайте також:
Політконсультант Зеленського несподівано відхрестився від швидкого зниження тарифів

Однак, за рішенням НКРЕКП, одна складова, а саме тариф на транспортування магістральними газопроводами, трансформувався з 1 травня у тариф за послугу замовленої потужності і склав по всій Україні 0,19 грн. за 1 куб м . Тож тепер кінцева ціна газу для побутових споживачів, тобто населення, буде різною по всій території України.

Реклама

З чого складається ціна на газ?

Доводилося чути, як споживачі називали отримані у лютому квитанції за спожитий газ «простирадлами». Через їх новий вигляд. Насправді у такий спосіб ТОВ «Закарпатгаз Збут» надає детальну інформацію. Споживачі чітко бачать не тільки кількість використаних кубометрів, їх ціну, стан проплати, а й з чого, власне, складається ціна на газ, та хто в якій мірі отримує кошти.

Розшифруємо цей стовпчик квитанції, беручи за приклад травень.

За сам природний газ як за товар кошти отримує НАК «Нафтогаз України». Йому йде 85,47% від загальної суми. Тобто з 8,41 грн компанія отримає 7,19 грн. «Нафтогаз» – державна компанія, яка закуповує цей газ у АТ «Укргазвидобування», що є дочірнім підприємством «Нафтогазу».

За транспортування газу кошти йдуть на другий рахунок: компанії АТ «Укртрансгаз». Вона також входить до структури «Нафтогазу». З ціни за кожний кубометр компанія отримує 2,24% або 0,19 грн.

За те, щоб газ потрапив у домівки закарпатців, щоб газотранспортна система перебувала у належному стані, щоб справно працювала аварійна служба, споживач сплачує оператору газорозподільних мереж. У випадку закарпатців це – ПАТ «Закарпатгаз». Із загальної ціни на газ на ці потреби ПАТ «Закарпатгаз» отримує 0,85 грн, що становить 10,15%.

Четверта складова рахунку належить постачальнику газу зі спеціальними обов’язками, тобто ТОВ «Закарпатгаз Збут». В обов’язки товариства входить закупівля ресурсу, продаж газу населенню за ціною, яку встановлює уряд, нарахування за спожитий газ з врахуванням пільг та субсидій, формування рахунків, консультація споживачів, взаєморозрахунки з учасниками ринку. На цю складову припадає 0,18 грн (2,14%) від загальної суми.

Отже, як бачимо, людина сплачує одну суму в банк, а звідти кошти автоматично одразу направляються на 4 рахунки. Як зазначили у прес-службі ТОВ «Закарпатгаз Збут», цю та іншу інформацію кожен клієнт отримає в рахунках за газ.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно