Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Що відбувається з гривнею і в чому причина

Що відбувається з гривнею і в чому причина

На 31 липня Нацбанк встановив курс на рівні 25,08 гривень за долар. Лише за вчора національна валюта зміцнилася на 17 копійок. На міжбанку станом на 13:00 курс купівлі долару складав 24,94, продажу — 24,97. За останні кілька місяців позиції гривні суттєво зміцнилися. Цей процес з незначними кореляціями триває від 11 січня, коли курс становив 28,27 грн за долар.

ВІДЕО ДНЯ

Економісти пов’язують зміцнення гривні з купівлею українських облігацій внутрішньої державної позики. Український економіст, ексміністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета зазначив, що вважає нинішнє зміцнення гривні епізодичним. "Зараз є попит на українські цінні папери, державні, вони пропонують вищий рівень доходності ніж у світі. Це відбувається також на тлі розмов про зниження облікових ставок в розвиненому світі, відповідно, світова дохідність буде зменшуватися, і ми бачимо приплив капіталів", — пояснює він ситуацію на валютному ринку.

Додатковим фактором інтересу до державних цінних паперів економіст вважає результат парламентських виборів. "Монопартійна більшість — позитивна новина для інвесторів. Вони сподіваються, що буде легше приймати рішення для лікування хвороби, але як мінімум це вказує на певну стабільність", — зазначає пан Шеремета. "Наслідки погані для експортерів, хороші — для імпортерів і тих людей, хто отримує доходи в гривнях", — додає він.

Реклама

Водночас економіст вважає, що владі треба зосередитися на лікуванні хвороб української економіки, в першу чергу, на зниженні інфляції. "Вона не знижується, досі залишається для світу високою, бо в здорових економіках вона не перевищує 1,5-2%, а в нас ще недавно визначалася двозначними числами. Зараз в Україні це однозначне число, але далеко не 1,5%", — пояснює пан Шеремета. Він також закликає уникати будь-яких заяв на кшталт "не треба повертати борги" та будь-якого тиску на іноземних інвесторів — це спричинить зростання ризиків для економіки.

Читайте також:
Кабмін зробив прогноз курсу гривні на 2019-2020 роки
Реклама

Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса у Facebook відзначає, що ситуація з курсом валют вже стала "злегка аномальною".

"Якщо попередні рухи гривні були недалекі від традиційних сезонних трендів, то зараз національна валюта відійшла від звичної стежки. Причина все та ж - експансія іноземців на внутрішній ринок облігацій", — зазначає він. "На цьому тижні, у вівторок, відбувся черговий аукціон, на якому Мінфін залучив близько 17 млрд грн. П’ятирічні ОВДП продали на суму понад 10 млрд грн, дворічні - 5,3 млрд грн. У підсумку, іноземці купили папери більш ніж на 500 млн доларів, які логічно викликали дисбаланс на валютному ринку", — пояснює він. "Цілком реально проковтнути зовнішніх грошей 1-2 млрд доларів до кінця року. А така сума може посунути курс ще сильніше. Принаймні на поточному тижні ми побачили, що 500 млн доларів від іноземців змусили посунути курс гривні на 50 копійок", - прогнозує фінансист.

Пан Фурса вважає, що укріплення гривні "не відображає температуру української економіки" і може мати негативні наслідки у довгостроковій перспективі. "Може бути ще один шок, коли іноземці закінчать купувати. Та й за час надмірно сильної гривні в країну зайде ще більше імпорту, експортери отримають удар під дих і після того, як гаряча пора пройде, удар відчують всі. А що погано для економіки завжди погано закінчується і для звичайних людей", — підсумовує він.

Реклама

Нагадаємо, що нещодавно долар досяг найнижчого за майже три останні роки рівня.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно