Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Купувати чи продавати долари: думки експертів та чому експортери в паніці

Купувати чи продавати долари: думки експертів та чому експортери в паніці

Курс гривні б’є рекорди. Вчора в обмінниках долар можна було купити вже за 24,15 гривні. І це найнижчий показник за останні три роки. Імпортери радіють. Експортери в паніці. Що буде далі із гривнею, не беруться прогнозувати ні експерти-фінансисти, ні банкіри з Національного банку.

ВІДЕО ДНЯ

В обмінниках долар продають переважно за 24,20 грн. Кажуть, що міняють переважно іноземці. Здають долари. На підтвердження слів касирки – до віконця підходить Амарі з Тунісу. Він турист. Курсом не задоволений, бо за свої 100 доларів отримує на 200 грн менше, ніж кілька місяців тому.

Не мають вибору і експортери українських товарів. У зв’язку зі злетом курсу гривні вони недоотримають прибуток. Юрій Стефанчук працює в компанії, яка експортує за кордон українські фрукти. Так само, як і турист з Тунісу, його компанія втрачає на кожному доларі.

Реклама

"Якщо взяти звичайний контейнер яблук, який постачається на зовнішні ринки, то на одному контейнері яблук українська економіка втратить близько 60 гривень", – каже Юрій Стефанчук.

Читайте також:
На підвищення зарплат освітянам наразі немає грошей, – нова міністерка освіти
Реклама

Причини зміцнення гривні добре знають у Національному банку. Крім традиційних сезонних надходжень валюти, цього року уряд випустив облігації внутрішньої позики з надзвичайно вигідною відсотковою ставкою. Тож іноземці додатково завезли під ці цінні папери 300 мільйонів доларів.

Прогнозувати, що буде далі з гривнею, у Національному банку не беруться. Кажуть, що ринок у нас вільний, тож курс може піти як в одну сторону, так і в іншу.

Не беруться прогнозувати курси валют і експерти ринку. Наголошують, що ситуація, яка склалась зараз, має більше позитивних наслідків, ніж негативних. Особливо для української економіки загалом. Скажімо, "велика частина українського боргу виражена в іноземній валюті. І коли долар падає, то в гривнях обсяг боргу зменшується. ВВП України рахується в гривні і він також зростає в зв’язку з інфляцією. І в цьому випадку дуже важливий показник відношення державного боргу до ВВП, який зменшується".

Реклама

Колишній міністр фінансів України Віктор Пинзеник наголошує, що в умовах, що склались, уряд і Нацбанк мають ретельно стежити за тенденціями ринку. Втручатись у ситуацію не радить, але тримати під контролем рекомендує:

"Я не скажу, що ця ситуація якась проблемна, але за нею потрібно дуже спостерігати. Тому що це гроші, які легко заходять, але ці гроші дуже легко вийдуть. Я сподіваюсь, я певен, що Національний банк розуміє проблему. І що він адекватно реагуватиме на цю проблему. Єдине, що я б не хотів, щоб від банку вимагали дій зі штучного утримання курсу".

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно