Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Дрібні монети зникнуть з обігу: що стане з готівковими розрахунками

Дрібні монети зникнуть з обігу: що стане з готівковими розрахунками

Як інформує Національний банк України, з 1 жовтня 2019 року українці більше не зможуть використовувати монети 1, 2 та 5 копійок для здійснення розрахунків готівкою. "Але це не привід для хвилювання. Упродовж наступних трьох років усі зможуть обміняти ці монети на монети та банкноти інших номіналів у банках та у Національному банку”, — повідомив Голова НБУ. Обміняти монети дрібних номіналів громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно на монети та банкноти інших номіналів у сумах, кратних 10 копійкам, упродовж наступних трьох років. 

ВІДЕО ДНЯ

У той же час, як наголосив директор Департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко, для полегшення готівкових розрахунків в Україні можуть застосовуватися правила заокруглення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) до сум, кратних 10 копійкам. Заокруглення відбуватиметься за простим математичним правилом:

Читайте також:
Із жовтня стартує монетизація пільг на житлово-комунальні послуги
Реклама
  • якщо сума розрахунку закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки, вона заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0;
  • якщо сума розрахунку закінчується на 5, 6, 7, 8, 9 копійок, вона заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0.

Якщо йдеться про безготівковий розрахунок, то заокруглення не відбуватиметься. “Цей механізм є комфортним та не завдає незручності покупцям та продавцям. Досвід інших країн, які вводили подібні правила розрахунків, зокрема Угорщини та Чехії, свідчить про дотримання принципу справедливості при заокругленні”, – зауважив він. З часу запровадження вказаного механізму у липні 2018 року низка підприємств торгівлі та сфери послуг надають покупцям чеки із зазначенням суми до заокруглення та після заокруглення, інші – використовують власні бонусні програми лояльності (індивідуальні гаманці), куди зараховуються решта копійок у разі згоди покупця.

Реклама

Нагадаємо, що у жовтні українців очікують грошові нововведення.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно