Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Сьогодні в Україні входить в обіг нова купюра

Сьогодні в Україні входить в обіг нова купюра

Сьогодні, 25 жовтня, в готівковому обігу з’явилася банкнота нового найвищого номіналу — 1000 гривень. Для початку Національний банк України випустив в обіг 5 мільйонів банкнот номіналом у 1000 грн.

ВІДЕО ДНЯ

Як виглядають нові 1000 гривень

На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського.

"Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки — геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної у 1918 році", — пояснив голова НБУ Яків Смолій.

Реклама

На зворотній стороні надруковано зображення будівлі президії Національної академії наук України. В Нацбанку повідомляли, що для початку випустять 5 млн нових банкнот. За розміром і кольором банкнота номіналом 1 000 гривень помітно відрізняється від банкнот інших номіналів, що допоможе легко визначати номінал. Розмір нової банкноти становить 75×160 мм.

Читайте також:
Друк паперових купюр номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень припиняється, їх замінять монети
Реклама

Основний колір — блакитний. За дизайном ця банкнота наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні – оновлені 20, 100 та 500 гривень. Цитата, розміщена на лицьовій стороні купюри говорить: "Я вірю у величне майбутнє України". Повний вислів Вернадського звучав інакше: "Я вірю у величне майбутнє України й Української академії наук...".

Сьогодні в Україні входить в обіг нова купюра – 01

До речі, раніше навколо шрифту, який використовується на купюрі, вибухнув скандал. Шрифтовий дизайнер Богдан Гдаль повідомив, що в Нацбанку використовували піратську версію шрифту Bickham Script. У НБУ кажуть, що нову банкноту підробити буде дуже складно.

Реклама
Читайте також:
Закарпаттям ширилися фальшиві гроші

"Банкнота номіналом 1000 гривень має понад 20 елементів захисту, які дозволяють гарантовано підтвердити її достовірність. Вона має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту", – розповів начальник управління організації виготовлення та захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Володимир Тищенко. За його словами, захист гривневих банкнот не поступається рівню систем захисту провідних валют світу.

У Нацбанку відзначали, що необхідність введення в обіг банкноти нового найвищого номіналу назріла досить давно. Останнього разу Національний банк уводив у обіг новий номінал 13 років тому — у 2006 році. Це була банкнота номіналом 500 гривень. Тоді середньомісячна заробітна плата становила близько 1 000 гривень і розмінювалася двома банкнотами найвищого номіналу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно