Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Під час карантину ціни на продукти різко зросли

Під час карантину ціни на продукти різко зросли

За останні дні ціни на харчі почали активно зростати. Здорожчали всі продукти, починаючи від цукру та круп, закінчуючи овочами й фруктами. Чи винен у стрибку цін карантин та якою буде ситуація з цінами найближчим часом, – читайте в матеріалі.

ВІДЕО ДНЯ

Ціни й карантин

Споживачів, які сьогодні вийшли в магазин вперше за кілька днів, здивувало кілька фактів: перше – невеличкі черги при вході в маркети та цифри на цінниках. Якщо з чергами все зрозуміло – обмеження щодо кількості відвідувачів ввели задля зменшення скупчення людей та й черги проходять швидко, то до цін багато питань. Адже більша частина товарів вироблась ще до карантину.

Читайте також:
Ужгородський "Зелений базар" змінює графік роботи на час карантину
Реклама

Приміром, в мережі супермаркетів АТБ заявили про підвищення цін на продукти і товари першої необхідності через карантин. В заяві від пресслужби супермаркету зазначається, що з початком карантину українці масово кинулися в магазини, і продукти почали дорожчати. У мережі супермаркетів АТБ офіційно оголосили про підвищення цін на їжу і товари першої необхідності.

"Така ситуація пов’язана зі стрімким зростанням закупівельних цін від постачальників не тільки для торгової мережі АТБ, а й для всіх операторів українського ринку роздрібної торгівлі. Зокрема, продукти так званого борщового набору (картопля, капуста, цибуля, морква) подорожчали на 35-128%, цукор на 8%, макаронні вироби – 9,5%, пшенична крупа на 11%, гречка на 51%, борошно – 5%, яйця – 6%. Підвищення вартості товарів постачальники пояснюють значним зростанням витрат виробництва, пов’язаних з прийнятими карантинними заходами. А саме – заборонами й обмеженнями на перебування великої кількості працівників в одному приміщенні, транспортними проблемами і так далі ", – йдеться в пресрелізі компанії.

Реклама

Натомість економіст Олег Пендзин пояснює, що ціни на продукти не мають жодного відношення до карантину. Стрибок вартості продуктів спричинений, передовсім, зміною курсу гривні до американської валюти.

"Сьогодні понад 90% того, що ми вирощуємо та споживаємо – власне виробництво. Здавалось би, жодного відношення до світових цін це абсолютно не має, але ні. Ми повністю інтегровані в європейський ринок і ціни теж європейські, але не зарплати", – пояснює Олег Пендзин.

Читайте також:
Карантин 2020 в Україні: лікар Комаровський розповів, коли він може закінчитися
Реклама

Як розповідає експерт, так історично склалось, що для нас ціна імпорту, навіть на продукти вітчизняного виробництва, є ціною балансування. Постає питання – що це означає? Експерт пояснює як це відбувається. Так, минулого серпня в Україні різко підскочила вартість картоплі: вона стала настільки високою, що стало вигідніше імпортувати її. Тоді її завозили з Білорусі. Щойно пішов імпорт, зростання вартості зупинилось на ціні ефективного імпорту. До цього, у квітні минулого року, була аналогічна ситуація з цибулею, а нещодавно ми подібне спостерігали з гречкою. 

Тож, що відбувається з цінами зараз?

Наразі, у зв’язку з падінням курсу гривні, ціна ефективного імпорту росте. І, в наших аграріїв з’являється можливість підтягнути ціну до рівня падіння курсу гривні (7-10%). Таким чином, ми заклали підвалини для поступового 10% росту цін на харчі.

"Продукти харчування не одразу, а поступово підтягатимуться до ціни імпортного паритету, враховуючи, що в Європі й у наших сусідів не ростимуть ціни. Це і є основна причина зростання вартоісті продуктів і те, на що ми можемо очікувати", – говорить Олег Пендзин.

Новий врожай

Є й інші моменти, пов’язані з ціною на продукти. Якщо на початку квітня люди не посадять картоплю, то в серпні-вересні вони не зберуть врожай. Варто врахувати – більшість городини (весь борщовий набір), яку споживають українці, вирощується саме в домогосподарствах. Тобто звичайними людьми, а не фермерами чи великими агрохолдингами.

"Якщо городину не посадити в квітні, врожаю не буде. У випадку введення надзвичайного стану та обмежать пересуватись людям навіть в особистому транспорті, весняно-польові роботи на присадибних ділянках будуть під дуже великим питанням", – додає Пендзин.

Ще один момент – ми мали 5 років гарних врожаїв. Історія України свідчить – у нас врожай і неврожай чергувались: 2-3 роки врожайних потім один неврожайний. Тому можна передбачити, цей рік буде неврожайним. Водночас, цьогоріч була тепла зима та нині дуже суха весна і якщо буде посушливе літо, то вже за попередніми оцінками, ми матимемо мінус 10% до аграрної продукції. Потрібно розуміти, що ці 10% в будь-якому разі відіб’ються на цінах, тобто вони зростуть.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно