Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Українці платять за газ на 33% більше від "реальної вартості": з лютого можуть встановити нові ціни

Українці платять за газ на 33% більше від "реальної вартості": з лютого можуть встановити нові ціни

Українці платять за газ на 33% більше від "реальної вартості": з лютого можуть встановити нові ціни

Українці платять за газ за тарифами з націнкою в 33%, підрахували в Міненерго. Кабінет міністрів планує повернути регуляцію цін, яку скасували ще в серпні 2020-го. Всіх постачальників зобов’яжуть продавати блакитне паливо за ціною "хаб мінус" з обмеженою націнкою.

ВІДЕО ДНЯ

Відповідні зміни уже розробили в Міненерго. Як повідомив на своїй сторінці у Facebook в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко, "Нафтогаз" зараз продає за ціною на 22% вищою від "хаб мінус". З 1 лютого можуть встановити нові ціни, які діятимуть протягом року.

"За нашими розрахунками йдеться про рівень ціни 5356 грн, тобто на 44% менше ніж середньозважена ціна у січні. Для розуміння, якщо нічого не робити, то потрібно очікувати, що ціна у лютому збільшиться ще приблизно на 15%", – зазначив Вітренко. Зазначимо, "Нафтогаз" зараз продає за ціною на 22% вищою за "хаб мінус".

Реклама
Читайте також:
В Україні по-іншому запропонували розраховувати тариф на газ

Є й інший варіант: не втручатися у формування ціни, а забезпечити конкуренцію між постачальниками, стежити за тим, щоб всі вчасно публікували свої ціни, інформувати споживачів про можливості замінити постачальника. Це буде вигідно постачальникам, але не так значно вплине на ціни.

Реклама

Повернення впливу Кабміну на вартість газу для населення фактично призведе до згортання ринкових механізмів. Зараз в Україні працюють десятки постачальників блакитного палива, які конкурують між собою зокрема й ціною. Тим часом як українці виходять на протести через високі ціни на газ, лише кілька відсотків громадян обрали собі постачальників, які пропонують ціни на 30-40% нижчі.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно