Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Знову різка зміна: що відбувається з доларом та прогноз курсу на тиждень

Знову різка зміна: що відбувається з доларом та прогноз курсу на тиждень

Зміцнення гривні припинилося: другий тиждень лютого закінчилася поверненням курсу долара в район 28 грн/$.

ВІДЕО ДНЯ

Такий розворот валютного ринку суперечить колишнім прогнозами фінансистів – напередодні вони не виключали ревальвації до 27,5 грн/$ вже до середини місяця.

Що сталося? Серед причин учасники ринку вказують НБУ, який активніше, ніж раніше, став купувати валюту на міжбанку і незвичайну активність держбанків.

Реклама
Читайте також:
Курс долара розвернеться на 180 градусів: що прогнозує аналітик на середину лютого

Що буде впливати на курс далі і наскільки на це вплине безрезультатне завершення місії МВФ в Україні?

Реклама

Долар знову дорожчає. Що відбувається на міжбанку

3 лютого долар вперше за півтора місяці опустився нижче 28 грн/$. Уже через кілька міжбанківських днів курс дійшов до найнижчого значення з вересня – 26,65 грн/$, але на цьому ревальвація зупинилася.

З 8 по 10 лютого долар подорожчав відразу на 25 копійок. Спроби гривні повернутися до зростання в четвер не увінчалися успіхом – в п’ятницю курс швидко повернувся до колишнього рівня в 27,9 грн/$.

Реклама

Вранці понеділка, 15 лютого, долар в банках можна було купити по 28-28,20 грн/$, євро – 33,70-34.10 грн/€.

Натяки від НБУ і провал з МВФ. Що впливає на курс

НБУ знову впливає на курс. Відразу кілька опитаних учасників ринку назвали участь НБУ ключовою причиною посилення долара.

Минулого тижня Нацбанк купив на ринку $ 110 млн – найбільші інтервенції із середини грудня. Фінансисти відзначають, що цим регулятор показав ринку: поки прогнози про зміцнення гривні до 27,5 грн/$ передчасні.

Вихід НБУ вплинув на поведінку частини учасників ринку: експортери, які на очікуваннях подальшої ревальвації в основному продавали валюту, щоб "спіймати" високий курс, стали притримувати долар, розуміючи, що девальвація може повернутися.

Загальний висновок опитаних фінансистів – рух ринку в бік 27-27,5 грн/$ в кінці лютого-початку березня продовжиться, але цей процес будуть супроводжувати корекції.

Податки допоможуть гривні

Реклама

Важливий курсовий фактор, який допоможе гривні зміцнюватися, – сплата квартальних податків (за четвертий квартал 2020). Цього разу період розрахунків бізнесу з держбюджетом розтягнеться на кілька тижнів: з другої половини лютого до перших чисел березня.

Що це означає для курсу? Разом з інвестиціями нерезидентів в ОВДП і підготовкою агроекспортерів до нової посівної це буде вагомим фактором в допомозі гривні.

Провал з МВФ – погано, але поки не смертельно

Як на інтерес іноземних інвесторів до українських держоблігацій вплине безрезультатне закінчення переговорів України з МВФ? Це важливо, тому що іноземці купують папери в гривні, продаючи для цього $ 100-150 млн на тиждень.

Про фактичний провал переговорів стало відомо ще на початку минулого тижня. Причини, якщо коротко–- обмеження тарифів на газ і проблеми з "антикорупцією".

Незважаючи на те, що уряд не зміг отримати другий транш в рамках програми Stand-by на $ 5 млрд (розрахована до кінця 2021 року, другий транш в $ 750 млн мав надійти ще у вересні 2020), опитані аналітики поки не очікують скорочення інвестицій нерезидентів в ОВДП. Причина – високі ставки, які тепер доведеться підтримувати Мінфіну для фінансування дефіциту держбюджету.

Наступний раунд переговорів з Фондом, ймовірно, відбудеться в травні (критично гроші потрібні до вересня). Це означає, що інвестиції іноземців в гривневий держборг і навесні будуть підтримувати гривню.

Реклама

Що далі. Прогноз до 19 лютого

Зміцнення долара не змінило настроїв ринку: опитані фінансисти як і раніше орієнтуються на те, що зміцнення гривні продовжиться.

Прогноз курсу на період до 19 лютого: 27,53 – 27,97 грн/$.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно