Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Лікарняні хочуть сильно урізати та прив’язати до стажу: що відомо

Лікарняні хочуть сильно урізати та прив’язати до стажу: що відомо

Виплати лікарняних можуть зазнати чималих змін. А все через законопроєкт мінсоцполітики, через який лікарняні суттєво зменшаться. На повну виплату можуть розраховувати тільки ті люди, які мають не менше як 20 років трудового стажу. Також є ідея зобов’язати роботодавців виплачувати їх працівнику за перші десять днів хвороби.

ВІДЕО ДНЯ

Такі ініціативи влади викликали жваве обговорення у мережі. У даній статті ми розповімо, які суттєві зміни можуть впровадити у виплаті лікарняних, якщо за законопроєкт проголосують народні обранці.

Читайте також:
Податкова амністія зачепить також заробітчан: що це означає
Реклама

Лікарняні 2021 – як виплати планують змінити

Зараз за п’ять днів хвороби лікарняні оплачує роботодавець. Далі за кожен наступний день – Фонд соцстрахування. Зараз же пропонують, щоб роботодавець платив працівнику за перші 10 днів хвороби.

Андрій Рева, колишній міністр соцполітики, пояснює, що, фактично, що за рахунок соцстрахування будуть оплачувати тільки серйозні захворювання, які мають довгий термін лікування.

Реклама

"Просте ГРВІ буде оплачувати роботодавець", – каже він і навздогін задає риторичне питання: "Який роботодавець буде терпіти співробітника, який 10 днів хворітиме за його рахунок?".

Та найголовнішою зміною є суттєве урізання лікарняних та їх прив’язка до стажу роботи.

Що пропонують:

Реклама
  • якщо є до 5 років стажу (зараз до 3-х) – 50% середньої зарплати;
  • від 5 до 10 років (зараз від 3 до 5-ти) – 60%;
  • від 10 до 15 років (зараз від 5 до 8 років) – 70%;
  • від 15 до 20 років – 80%;
  • і тільки маючи від 20 років страхового стажу можна розраховувати на 100% виплату лікарняних (станом на зараз – 8 років).

До прикладу, якщо ви маєте 8 років стажу і легальну зарплатню у 8 тисяч гривень, тоді, у разі лікарняного випадку, вам виплатять 100% даної суми. А за новими правилами ви можете розраховувати на значно менші виплати.

Профспілки вже заявили, що не підтримують такі нововведення. Зокрема це зазначив Олександр Шубін, заступник голови Федерації профспілок України та назвав дану градацію вельми "дискусійною".

Колишній віце-прем’єр Павло Розенко нагадує, що розмір лікарняних не урізали навіть у найскладніші роки – 2014-2015 рр., коли Російська Федерація розпочала збройну агресію проти України.

Читайте також:
Міністерство охорони здоров’я запускає електронні лікарняні

Також пропонують встановити жорсткий контроль за видачею лікарняних. Медиків, які видаватимуть незаконні довідки, хочуть штрафувати. Гроші у фонд їм доведеться повертати з власних кишень.

Те, що ситуація є плачевною, підтверджує затримка виплат лікарняних 2021. У середині березня Фонду навіть довелося робити офіційне попередження про затримку лікарняних та декретних. Чиновники мотивували це значним приростом хворих у грудні 2020 року.

Реклама

Також ганебності ситуації додає той факт, що в Інтернеті вільно продають дані лікарняні листи. Купити лікарняний, приміром, у Києві, можна від 150 гривень.

Лікарняні хочуть сильно урізати та прив’язати до стажу: що відомо – 01

Вільний продаж лікарняних в Інтернеті / скріншот із пошуку Google

Дані зміни можуть вступити в силу тільки в тому разі, якщо депутати підтримають законопроєкт. А чи зроблять це вони, покаже час.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно