Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • В Україні "злетять" тарифи на електроенергію: яке рішення приготували в Кабміні

В Україні "злетять" тарифи на електроенергію: яке рішення приготували в Кабміні

В Україні "злетять" тарифи на електроенергію: яке рішення приготували в Кабміні

В Україні вже через кілька місяців можуть перерахувати тарифи на електроенергію для населення. Змін вимагає МВФ, окрім того, через високі борги перед генерацією Кабміну доведеться вирішити проблему нестачі коштів.

ВІДЕО ДНЯ

В уряді переглянули вже кілька варіантів перерахунку цін і зійшлися на думці: в травні потрібно залишити чинні правила, а далі підвищувати ціни для тих, хто витрачає багато струму. Про те, як і чому зміняться ціни на електроенергію, читайте в матеріалі.

Коли подорожчає електроенергія?

"З 1 травня новин не буде", – розказав співрозмовник у Кабміні. Раніше спеціальні зобов’язання продавати струм за зниженою ціною населенню (1,68 грн за кВт*год) продовжили до 1 травня. Але і в травні, як кажуть джерела в уряді, піднімати ціни не будуть.

Реклама
Читайте також:
Річний тариф на газ: що буде з ціною

Для цього є ціла низка причин:

Реклама
  • зараз модель підвищення ціни обговорюють із МВФ: ті наполягають на тому, щоб борги на ринку скорочувалися, і для цього комусь доведеться заплатити більше;
  • досі не відомо, хто може стати міністром енергетики (в.о. голови відомства Юрія Вітренка можуть зняти в будь-який момент);
    в уряді так і не домовилися про конкретні умови подорожчання струму.

Ймовірно, підвищення цін перенесуть на 1 липня. Але і цей термін неостаточний. Якщо до того моменту не буде прогресу в переговорах із МВФ, погодженого сценарію, то нововведення можуть знову перенести.

Як перерахують ціни?

Вартість кожної кВт*год електроенергії в разі споживання понад 500 кВт*год на місяць може вирости з 1,68 до 2,5 грн. Про це з посиланням на співрозмовників у Кабміні розповів журналістам глава департаменту житлово-комунальної інфраструктури Громадської ради при КМДА Олег Попенко. За його словами, раніше уряд розглядав варіант підвищення цін із 1 квітня і для тих, хто споживає більше ніж 300 кВт*год, проте рішення перенесли.

Реклама

"Я завжди виступав за те, щоб для тих, хто споживає більше ніж 500 кВт*год, ввели вищий тариф. Якщо у людини великий будинок і багато техніки, вона може платити 2,5 грн. Так зараз і розмірковує Кабінет міністрів. Вони спочатку думали про обсяг понад 300 кВт*год, а потім від 500 кВт*год. Такі ціни (2,5 грн за кВт*год) планують встановити 1 липня", – розповідає Попенко.

На думку експерта, варто ввести чотири різні тарифи: на перші 100 кВт*год у розмірі 90 коп., від 100 до 500 кВт*год – 1,68 грн, від 500 до 1000 кВт*год – 2,5 грн, і вище за 1000 кВт*год – більше ніж 3 грн. Однак і це не вирішить нестачі коштів на компенсацію вартості генерації струму.

Чи можна обійтися без подорожчання?

Так, але зараз грошей, які збирають за електроенергію, не вистачає. Дешевий "струм" для населення компенсує бізнес, який платить за нього вище від собівартості. Ще один можливий вихід із ситуації – збільшити акцизи, екологічний податок. За це доведеться платити промисловості. Але й це навряд дозволить повністю компенсувати "діру".

Читайте також:
В Україні введуть річний тариф на газ: з чого складається ціна

Необхідно розібратися з ефективністю управління держпідприємств і змінити правила, впевнений Попенко. "Тільки на тендерах електроенергії в "Енергоатомі" втратили мільярди гривень. Комунальні підприємства можуть продавати електроенергію не на торгах. Потрібно внести зміни, щоб усю електроенергію комунальні підприємства продавали на торгах", – пояснив Попенко.

За яким сценарієм піде Кабінет міністрів, стане відомо вже найближчим часом. Як розповіла членкиня нацкомісії з енергетики і комунальних послуг Ольга Бабій, якщо нічого не зробити, потрібно шукати кошти для покриття додаткових витрат "Енергоатому".

"Тарифи мають бути забезпечені, не повинно бути збитків. Усі мусять зрозуміти, що минулого року, аби ми з вами могли платити по 1,68 грн, "Енергоатом" заплатив 40 млрд грн. Чи буде цьогоріч 40 млрд грн, це потрібно рахувати", – розповідає членкиня НКРЕКП.

Реклама

Також Бабій зазначає: частина українців дійсно не може платити повну вартість електроенергії без ПСЗ. В Єврокомісії радять для цього фінансувати витрати на електроенергію тим сім’ям, які дійсно не можуть платити.

Рано чи пізно ціни для українців підвищити доведеться. І від того, як швидко і на яких умовах це зроблять, залежать суми в платіжках у більшості українців.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно