Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Відомо, коли знизяться ціни на соняшникову олію

Відомо, коли знизяться ціни на соняшникову олію

В Україні ціни на соняшникову олію знизяться тільки восени, а саме у вересні. Однак вартість не дійде до відміток у 30 грн за літр, як це було спочатку 2021-го. Наразі літр олії коштує приблизно 60 грн.

ВІДЕО ДНЯ

Такий прогноз в ефірі "Громадське радіо" озвучив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон. "Україна практично не експортує соняшник, майже усе, що вирощуємо, переробляємо тут-таки. А експортуємо вже готову олію соняшникову, в доволі великих обсягах, більше, ніж внутрішнє споживання", – розповів Сластьон.

Всередині країни залишається 7% виготовленої олії, решта йде на експорт. Україна є виробником №1 у світі. Зросли закупівельні ціни на соняшник, це є основним фактором, чому зросла соняшникова олія.

Реклама
Читайте також:
"Золота" олія: один із супермаркетів Мукачева ввів обмеження на продаж більше 3 пляшок олії

"Одним із ключових факторів було зниження врожайності 2020 року. Минулого року була посуха, яка вдарила по півдню України, де і сконцентровані саме посіви соняшника. Багато хто з аграріїв отримав врожайність на рівні 50% нижче від очікуваного. В когось було краще, але 30% – це те, що точно недоотримали", – пояснив Сластьон.

Реклама

Це не пояснює зростання всієї ціни. На світових ринках піднялися ціни на всі види продуктів, зокрема і на рослинні олії. Зокрема, на соняшникову. Драйвером виступає Китай, він останні роки скуповує всю аграрну продукцію і накопичує певні запаси всередині країни.

Нагадаємо, в Україні перед Великоднем подорожчають продукти.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно