Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Українців можуть змусити віднести всі гроші в банк і сплатити новий податок, – ЗМІ

Українців можуть змусити віднести всі гроші в банк і сплатити новий податок, – ЗМІ

Українців можуть змусити віднести всі гроші в банк і сплатити новий податок, – ЗМІ

Таким чином влада нібито дає людям шанс піти «в білу» і припинити практику ухилення від оподаткування.

ВІДЕО ДНЯ

Українців можуть зобов’язати віднести в банк усю готівку, яку вони накопичили, і заплатити з неї 5% податку. Причому заплатити доведеться, навіть якщо ці гроші були накопичені з офіційних доходів, з яких вже сплачено всі відрахування. Така норма міститься в законопроєктах про «податкову амністію», які розробив глава «податкового» Комітету Верховної Ради Данило Гетманцев, пише Судово-юридична газета.

«У нас за 30 років, на жаль, склалася ситуація, за якою громадяни без контролю накопичили кошти», – так прокоментував нововведення ідеолог законопроєктів Гетманцев. І пояснив, що таким чином влада дає людям шанс піти «в білу» і завершити практику ухилення від оподаткування.

Реклама
Читайте також:
Заробітчани постраждають через нову ініціативу Кабміну: від них хочуть забрати субсидії

При цьому Гетманцев ніяк не коментує, чому українці зобов’язані будуть платити «данину» державі за легальні статки – які фактично в рамках «податкової амністії» прирівнюються до зароблених із порушенням закону (про що пише у своєму висновку до законопроекту і Головне науково-експертне управління Верховної Ради).

Реклама

Уникнути декларування не вийде: покупки на суму понад 50 тис. грн будуть вимагати верифікації, тобто доказів, що гроші задекларовані. А стосується нововведення не тільки готівки, але і активів – за них, правда, пропонують сплатити вже 9% вартості. Тобто, якщо у людини є квартира, але вона не зможе довести, що купила її за легальні засоби (наприклад, якщо гроші подарували батьки, але документів немає) – доведеться розщедритися.

Цікавий момент: народним депутатам, в число яких входить Гетманцев, і чиновникам не потрібно нести гроші в банки і платити «податок». А дарма, бо на таких, як автор законопроєкту, бюджет зміг би непогано заробити. Так, у своїй декларації за 2020 рік Гетманцев вказав «готівки» 40 тисяч євро, 35 тисяч доларів і 287 тис. грн. Мати Гетманцева має готівкою 216 тисяч доларів, а також 650 тисяч доларів – їх вона позичила третій особі (вказано в декларації як «Мержех Родріг Еліас»). Також у власності сім’ї Гетманцева – величезна кількість нерухомості – квартири, житлові будинки і земельні ділянки.

Раніше економіст Михайло Кухар, коментуючи ініціативу Гетманцева підвищити ПДВ до 22-24%, заявив, що він намагається вбити малий бізнес, а всі його ініціативи спрямовані на гальмування зростання економіки, яка тільки почала відновлюватися в умовах коронакризи.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно