Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Податки для українців хочуть підвищити: за що доведеться платити більше

Податки для українців хочуть підвищити: за що доведеться платити більше

Президент анонсував податкову реформу. Кабінет міністрів вже встиг затвердити документ. Попередньо відомо, що ряд ініціатив стосуватимуться пересічних українців.

ВІДЕО ДНЯ

Як повідомляє видання "Обозреватель", воно отримало у розпорядження попередній проєкт податкової реформи й розібрало головні нововведення.

Податок для власників елітних авто

Реклама

Критерії визначення "елітного автомобіля" обговорюють вже тривалий час. Станом на 2021 рік, таким авто вважається транспортний засіб віком до 5 років та вартістю понад 375 мінімалок. Оскільки мінімальна зарплата зростає, то і платників стає менше. Тому запропоновано, щоб податок платили всі власники автомобілів вартістю понад 200 мінімалок. Станом на зараз, це 1,2 мільйони. Раз на рік автовласники вносять у казну 25 тисяч гривень.

Читайте також:
Субсидія 2021: перепризначення буде автоматичним для всіх отримувачів, крім трьох категорій
Реклама

Алкоголь і цигарки можуть подорожчати

У Мінфіні вважають, що акциз на згадані товари потрібно підвищити на рівень торішньої інфляції. Це – 5%. Можна спрогнозувати, що ціни на алкоголь та сигарети виростуть пропорційно.

 Своє категоричне "проти" висловили тютюнові компанії і у разі ухвалення рішення прогнозують ще більшу тінізацію ринку. Компаніям можуть заборонити виробляти тютюнову продукцію "про запас" і таким  чином економити на акцизі, адже він щорічно буде зростати.

Реклама

Податок для продажу багатьох квартир

Зараз кожен власник квартири при її продажу платить податок у розмірі 5%. Водночас компанії – 18%. Міністерство фінансів пропонує прописати норму, при якій починаючи із третьої квартири пересічні українці повинні будуть заплатити податок на рівні компаній. Урядовці прогнозують, що це дозволить позбутися схеми, за якої девелопери оформлюють на себе квартири і потім продають їх уже як фізособи.

Деякі ФОПи платитимуть більший податок

ФОПам на 4-й групі єдиного податку (фермерам) доведеться заплатити більше грошей за кожен гектар.

Детальніше про ставки дивіться у таблиці нижче.

Податки для українців хочуть підвищити: за що доведеться платити більше – 01

Для великого бізнесу суттєвою буде зміна ставки на залізну руду.

Реклама

За словами народного депутата Ярослава Железняка, який є членом парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, в короткостроковій перспективі законопроєкт дійсно збільшить надходження до бюджету. Але ось у майбутньому можуть виникнути нюанси.

"Є еластичність ринку, яка говорить про те, що якщо податки надвеликі, бізнес на це реагує. Якщо податкове навантаження непомірне, бізнес йде в тінь. Особливо це стосується малого і середнього бізнесу. На мою думку, у нас як у держави повинні бути справедливі податки. Я не кажу про те, що вони повинні бути низькі або нульові. Це неправильно. Але ми завжди заробимо більше на інвестиціях і створенні робочих місць, ніж на зборі податків", – говорить Железняк.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно