Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Влада планує перетворити безробітних та малозабезпечених на бізнесменів

Влада планує перетворити безробітних та малозабезпечених на бізнесменів

З 1 січня 2022 року в Україні починає діяти державна програма, яка буде перетворювати малозабезпечених і довготривалих безробітних на підприємців. Механізми цієї програми були успішно апробовані в пілотному проєкті "Рука допомоги" в 2016-2019 роках.

ВІДЕО ДНЯ

Водночас, як наголошують у Мінсоцполітики, вагома перевага цього механізму в тому, що допомогу можна повертати за рахунок сплачених у процесі підприємницької діяльності податків і соціальних внесків. Тобто сума до повернення буде зменшуватися з кожним податковим платежем.

Читайте також:
Кожна дитина в країні буде отримувати відсоток від видобутку надр, – президент Зеленський
Реклама

Крім того, якщо такий підприємець працевлаштує ще двох осіб за направленням центру зайнятості, повертати допомогу державі не потрібно. Відповідний порядок надання допомоги вже затверджено постановою № 397 "Деякі питання сприяння економічної самостійності малозабезпечених сімей".

Очікується, що нова програма стане дієвим механізмом виведення тривалих безробітних та інших одержувачів державної допомоги зі стану бідності. Вона допоможе їм повернутися до активного соціального життя, а держава замість постійних виплат допомоги малозабезпеченим отримає податки від нових підприємців.

Реклама

"Це дуже своєчасна програма, – зазначила міністерка соціальної політики Марина Лазебна. – Епідемія коронавірусу загальмувала розвиток економіки, багато людей втратили роботу і тривалий час не можуть її знайти або підробляють у неофіційному секторі економіки. Нова державна програма запропонує їм прекрасну можливість реалізувати себе в малому бізнесі".

Довідково. "Рука допомоги" – пілотний проєкт Міністерства соціальної політики, який реалізувався за підтримки Світового банку в межах більш широкої стратегії модернізації системи соціальної підтримки населення. Мета проєкту – допомогти вимушеним переселенцям і членам малозабезпечених сімей позбутися залежності від соціальних виплат, отримати гідну роботу або заснувати власний бізнес.

Як пілотний проєк "Рука допомоги" вперше почав діяти в Харківській, Полтавській та Львівській областях, а з 2018 року – також у Житомирській, Донецькій та Чернігівській областях.

Реклама

У межах проєкту учасники мали змогу отримати безпроцентну поворотну фінансову допомогу (мікрокредит) на обладнання та матеріали для започаткування бізнесу. Сума такого мікрокредиту становила до 40 прожиткових мінімумів. Водночас повертати потрібно було тільки різницю між сумою фіндопомоги і сплаченими за три роки податками і зборами. А в разі, якщо учасник ставав роботодавцем для двох інших учасників – фінансова допомога ставала повністю безповоротною.

Крім фінансування, учасники проєкту на старті своєї підприємницької діяльності отримували консультаційну підтримку і супровід у підготовці бізнес-плану.

Раніше повідомлялось, що виплати на дітей при народженні пропонують збільшити до 150 тисяч гривень.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно