Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

25 липня: яке церковне свято

25 липня: яке церковне свято

Раніше предки намагалися прокидатися цього дня до світанку, адже вірили, що ранкова роса здатна подарувати красу і молодість. 25 липня православна церква вшановує пам’ять святих мучеників Прокла та Іларія. Вважається, що в цей день бувають найрясніші роси, тому й казали "На Прокла все промокло".

ВІДЕО ДНЯ
Читайте також:
У велике свято на Закарпатті трапилась жахлива трагедія

Історія свята

Реклама

Святі мученики Прокл і Іларій, уродженці селища Каліпта поблизу Анкари (сучасна столиця Турецької Республіки) постраждали під час гоніння за імператора Траяна (98–117).

Першим був узятий під варту святий Прокл. Поставши перед правителем Максимом, він безстрашно визнав свою віру у Христа. Правитель вирішив силою змусити святого підкоритися імператору й принести жертву язичницьким богам. Під час тортур Прокл передрік Максиму, що скоро той сам буде змушений визнати Христа Істинним Богом. Мученика примусили бігти за колісницею правителя, який прямував у селище Каліпт.

Реклама

Знемагаючи в дорозі, святий Прокл молився, щоб Господь зупинив колісницю. Силою Божою колісниця зупинилася, і жодні зусилля не могли зрушити її з місця. Максим сидів у ній, немов закам’янілий, і залишався нерухомий доти, доки на вимогу мученика не написав своєю рукою хартію із визнанням Христа; тільки після цього колісниця з правителем змогла продовжити шлях.

Осоромлений язичник жорстоко помстився святому Проклу: після страшних катувань він наказав вивести його за місто і, прив’язавши до стовпа, розстріляти з луків. Воїни, які вели святого Прокла на страту, умовляли його підкоритися і тим зберегти своє життя, але святий сказав, щоб вони виконали те, що їм наказано.

Дорогою до місця вбивства їх зустрів племінник святого Прокла Іларій, який зі сльозами обняв дядька-мученика і теж визнав себе християнином. Воїни затримали його і кинули до в’язниці. Святий мученик Прокл під градом стріл молився за своїх мучителів і в молитві віддав свою душу Богові.

Реклама

Святий Іларій, поставши перед суддею, з такою самою безстрашністю, як святий Прокл, визнав себе християнином і після катувань був засуджений до смерті. Мученику зв’язали руки і за ноги волочили містом, а потім обезголовили. Сталося це через 3 дні після смерті його дядька, святого мученика Прокла. Християни поховали їх разом в одній могилі.

Мученик Прокл вважається цілителем хвороб очей. У ніч проти 25 липня люди збирали рясну ранкову росу, яку вважали цілющою. У народі святий мученик називається "плакальником" або "Проклом – великі роси".

Що можна та що заборонено робити у це свято

  • Цього дня не варто займатися важкою працею, робити ремонт, прибирати, шити, лаятися і лихословити.
  • Раніше предки намагалися прокидатися цього дня до світанку, адже вірили, що ранкова роса здатна подарувати красу і молодість. Тому й вмивалися ранковою росою. Також її пили вагітні жінки, щоб пологи пройшли легко. Цією ж росою обтирали маленьких дітей, щоб уберегти від злих сил.
  • Також варто 25 липня до світанку зібрати цілющі трави. 

Нагадаємо, що днями віряни відзначили одне із найбільших свят у році. 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно