Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В Ужгороді обговорювали кращі практики захисту від домашнього насильства

В Ужгороді обговорювали кращі практики захисту від домашнього насильства

В Ужгороді обговорювали кращі практики захисту від домашнього насильства

"Кращі практики захисту від домашнього насильства" – під такою назвою в Ужгороді відбулася панельна дискусія, організована Асоціацією жінок-юристок України "Юрфем".

ВІДЕО ДНЯ

Участь у заході взяли директори Департаменту соцзахисту населення Закарпатської ОДА Віктор Мацола, обласного центру соціальних служб Ольга Травіна, обласного центру соціально-психологічної допомоги Олександра Мельничук, Центру гендерної освіти при УжНУ Мар’яна Колодій, голова Ужгородського міськрайонного суду Віктор Данко, представники Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Марія Бецко та Вікторія Чепка, Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Оксана Дудаш, фахівці Закарпатської обласної прокуратури, управління Нацполіції, адвокатів та ін.

Захід відбувся за модерування правозахисниці Євгенії Мелеш та голови ЮрФем Христини Кіт.

Реклама
Читайте також:
Чоловік вигнав колишню дружину з дітьми на вулицю та підпалив їх будинок

У межах заходу йшлося про протидію та запобігання домашньому насильству на Закарпатті. Як зазначив В.Мацола, за офіційними даними, в області цьогоріч надійшло на 6% менше звернень щодо насильства, порівняно з минулим роком. Проте 12 з них – вчинення насильства щодо дітей, 211 – щодо жінок. Обнадіює, що цього року область отримала субвенцій з державного бюджету на створення 4 шелтерів – притулків для осіб, які стали жертвами домашнього насильства.

Реклама

Начальник відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Марія Бецко розповіла про порядок надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, зазначивши, що право на первинну правову допомогу має кожна особа, яка перебуває під юрисдикцією України. Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають категорії осіб, визначені Законом про БПД – це малозабезпечені, внутрішні переселенці, учасники бойових дій, діти та ін. З 2017 року категорію осіб, які стали жертвами насильства, також внесли до цього переліку. Тобто, вони мають право на представництво інтересів у судах, перед органами влади тощо з будь-яких питань за рахунок держави. Проте, перш за все особа повинна підтвердити статус постраждалої від насильства.

В Ужгороді обговорювали кращі практики захисту від домашнього насильства – 01

Про правові механізми захисту осіб, постраждалих від домашнього насильства, їх ефективність та виклики застосування на практиці йшлося під час другої панельної дискусії. Представниці прокуратури, поліції, кризового центру, безоплатної правової допомоги, адвокатки та судді говорили про прогалини у імплементації законодавчих ініціатив, останні законодавчі зміни, "невидимість" дітей-свідків, а також успішні практики у захисті інтересів постраждалих. Упродовж дискусії були озвучені конструктивні пропозиції щодо проведення превентивних заходів із запобігання домашньому насильству та ефективного захисту постраждалих від насильства.

Реклама

Якщо ви потребуєте юридичної підтримки, звертайтесь до центрів чи бюро правової допомоги на Закарпатті, або телефонуйте за єдиним номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).

В Ужгороді обговорювали кращі практики захисту від домашнього насильства – 02
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно