Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Церква 14 вересня святкує початок індикту: що це таке

Церква 14 вересня святкує початок індикту: що це таке

14 вересня православна церква святкує початок індикту – нового церковного року. Церковний рік – це коло богослужінь (дванадесятих свят), яке починається з Різдва Богородиці, а завершується Успінням Богородиці.

ВІДЕО ДНЯ

Слово "індикт" з’явилося за три роки до Різдва Христового, перекладається як "межа". Індиктом імператори називали час сплати щорічного податку на армію. Найкращий момент для цього був вересень – час завершення збору врожаю та початку нових польових робіт.

Церковний індикт корінням сягає у календар єврейських свят. Євреї і зараз святкують новий рік саме у вересні, дякують за минулий рік та просять у Бога милості на наступний.

Реклама
Читайте також:
На Закарпаття привезли ковчег із мощами святого: подробиці

Церковний індикт встановлений ще у часи Першого Вселенського собору (3 століття). За старим стилем його святкували 1 вересня, за новим – 14 вересня.

Реклама

Церковний індикт наші предки святкували весело і з радістю. У церквах звершували богослужіння на великій площі з особливим чином "літопроведення". Віряни дякували Богові за минулий рік, врожай та добробут, а також просили Божого благословення на наступний рік. До 17 століття саме вересень був початком Нового року.

За наказом Петра Першого святкування державного Нового року на Русі було перенесене на січень. Але церковне новоліття залишилося незмінним і зараз припадає на вересень.

На церковне новоліття у церквах дякують Богові за минулий рік та просять благословення на рік наступний. У молитвах цього дня звучать слова: "Благослови новий рік, збережи у мирі землю нашу та людей твоїх".

Реклама

Раніше видання писало про свята у вересні 2021 року: коли Друга Пречиста та Здвиги.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно