Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Перший кафедральний собор ПЦУ побудують в Ужгороді: як він виглядатиме

Перший кафедральний собор ПЦУ побудують в Ужгороді: як він виглядатиме

Перший кафедральний собор ПЦУ побудують в Ужгороді: як він виглядатиме

Наріжний камінь першого на Закарпатті кафедрального собору Православної Церкви України заклали 28 вересня в обласному центрі. Він буде на вулиці Станційній. Також у фундамент поставили капсулу з іменами засновників храму.

ВІДЕО ДНЯ

Кафедральний собор Православної церкви України збудують поруч із капличкою. На території майбутнього храму відбулася літургія, під час якої у фундамент заклали капсулу та наріжний камінь.

"Церква невеличка, але слава Богу вона є, – сказав Василь Щомак, який прислуговує у капличці під час богослужінь. – Церква українська і богослужіння проводиться українською мовою. На перших початках було небагато людей, але зараз вже людей у цій церкві повно і ще й стоять надворі. З часом видно, що людей більше приходить, і замало буде маленької церкви. Треба більший храм, щоб у ньому міг співати і хор".

Реклама
Читайте також:
ПЦУ запустила мобільний додаток із молитвами і чатом зі священниками

Степан Фекете приїхав на закладання наріжного каменя із села Коритняни на Ужгородщині. Каже: дуже задоволений, що нарешті буде собор ПЦУ.

Реклама

Заввишки храм буде 45 метрів, а його площа близько 300 квадратних метрів, сказав архітектор Олег Слєпцов. За його словами, храм буде побудований у вигляді хреста. Вітражі на вікнах будуть зображати українську вишиванку.

На верхівці храму буде чотиристоронній хрест. За словами архітектора, в будівлі буде багато унікальних елементів з православної історії.

"Ще ми задумали зверху 51 дзвін, вони будуть комп’ютерними, – сказав Олег Слєпцов. – Це не той дзвін, коли людина б’є по язику. Він стаціонарний, і молоточки вибивають мелодію, на яку запрограмовані".

Реклама

Точних термінів, коли храм добудують, єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій поки не називає.

"Терміни, про які ми говоримо… Господь сподобить – буде швидко. Але не тільки тут буде кафедральний собор. Тут буде і єпархіальне управління, ще буде один сюрприз – благодійна безкоштовна їдальня для тих, хто не має чим харчуватися", – сказав єпископ.

За словами єпископа Варсонофія, будівництво собору розпочали 25 серпня 2021 року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно