Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Влада звернулась до закарпатців із важливим повідомленням

Влада звернулась до закарпатців із важливим повідомленням

Закарпатців закликають відмовитися від штучних квітів та вінків. Відповідне звернення опубліковане на сайті Закарпатської ОДА.

ВІДЕО ДНЯ

На початку листопада закарпатці традиційно вшановують своїх померлих родичів і близьких, несуть на цвинтар квіти, свічки, вінки. Ще не так давно для цього використовували лише живі квіти, а вінки формували з природних матеріалів.

Читайте також:
В одній із територіальних громад Закарпаття заборонили продавати штучні квіти та вінки
Реклама

Близько двох десятиліть тому на ринку стали популярними вироби із пластику. Однак якщо квіти і сухоцвіти перегниють, то пластикові квіти і вінки утилізувати без шкоди для навколишнього середовища неможливо або вкрай складно. На цьому наголосив перший заступник голови Закарпатської ОДА Мирослав Білецький.

«Повторній переробці штучні квіти не підлягають, оскільки складно встановити, з якого виду пластику вони виготовлені. Позбуваються їх двома способами: або викидають на смітник чи закопують, або ж спалюють. Обидва варіанти – шкідливі для довкілля», – зазначив Мирослав Білецький.

Реклама

Всім відомо, що пластик розкладається від 100 до 500 років. Виходить, що штучні квіти будуть розкладатися довше, ніж живе людина.

«Потрапляючи на смітник чи сміттєзвалище, пластикові вироби забруднюють ґрунт та ґрунтові води. Згораючи, викидають у повітря токсичні речовини, серед яких важкі метали, діоксини, що провокують чимало хвороб, у тому числі й онкологічні», – зауважив перший заступник очільника краю.

Шкідливим є не лише процес утилізації таких виробів, а й виробництво теж, оскільки для їх виготовлення використовують нафтопродукти, для яскравого зафарбовування – токсичні фарби.

Реклама

Екологи б’ють на сполох і закликають відмовитися від звички, яка за доволі короткий час вкорінилася у наших містах і селах. Натомість варто використовувати живі квіти, найоптимальніше ті, які ростуть у вашій місцевості у цю пору року.

«На Закарпатті Берегівська, Мукачівська та Виноградівська громади на місцевому рівні підтримали заборону розповсюджувати і використовувати пластикові квіти та вінки. Аби не продукувати сотні метрів кубічних непотрібного і шкідливого сміття щороку, іншим громадам варто прийняти таке саме рішення.

Принципова відмова від пластикових виробів вже сьогодні матиме суттєвий вплив на стан довкілля завтра», – прокоментував Мирослав Білецький.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно