Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • 29 жовтня: яке свято відзначають та що не варто робити сьогодні

29 жовтня: яке свято відзначають та що не варто робити сьогодні

29 жовтня: яке свято відзначають та що не варто робити сьогодні

У п’ятницю, 29 жовтня, в Україні за церковним календарем відзначається день пам’яті трьох Лонгінів – Сотника, Печерського привратника та Яренгського. У народі 29 жовтня свято ще називають День зору, оскільки Лонгін Сотник християнами східного обряду шанується як цілитель очей та хвороб, пов’язаних із ними.

ВІДЕО ДНЯ

Іменини у цей день святкують Софії, Леонтії, Олексії, Терентії, Євгенії, Івани, Єгори, Яни та Георгії, а за прикметами цього дня судили про швидкість приходу зими. Що можна, а що не можна робити на Лонгіна – читайте у матеріалі.

День ЛонгінаЛонгін Сотник, який нині шанується як цілитель, народився в Каппадокії (територія сучасної Туреччини) у І столітті н.е. Подорослішавши, він став нести військову службу під керівництвом Понтія Пілата, при цьому був одним із командувачів в армії.

Реклама
Читайте також:
Михайлів день: традиції та заборони

Коли стратили Ісуса Христа, Лонгіну доручили штрикнути того списом. Саме він всадив вістря в бік Христа. В той же час Лонгін, разом з іншими воїнами, що стояли біля Ісуса, побачив майбутнє. На цьому диво не скінчилося. Кров Христа потрапила Лонгіну в око, яке було вражене катарактою і зцілила орган від хвороби. Лонгін прозрів і заявив про диво.

Реклама

Після смерті Ісуса він залишив армію і повернувся до рідного міста. Там почав проповідувати. За наказом прокуратора Пілата його схопили і відтяли йому голову. Згодом її викинули за зовнішні стіни міста. Там голову Лонгіна знайшла сліпа жінка і поховала її. Тоді вона прозріла. Дізнавшись про зцілення сліпої, народ увірував, що загиблий проповідник може зціляти від хвороб очей. Відтоді йому моляться ті, хто має проблеми із зором.

Другий святий Лонгін, який вшановується цього дня, привратник Печерський, за повір’ям мав дар прозорливості. Після смерті був похований у Далеких печерах. Нарешті Лонгін Яренгський був ченцем Соловецького Спасо-Преображенського монастиря в XVI столітті. Він потонув у Білому морі, здійснюючи подорож.

Що не можна робити 29 жовтня, а що можна

Наші пращури вірили, що це невдалий день для ухвалення важливих рішень. Не рекомендувалося йти у натовп чи проводити час у великих компаніях. Також у цей день остерігалися крадіжок та випадковостей.

Реклама

На день Лонгіна вважалося корисним вмитися холодною проточною водою. Люди вірили, що це допомагає при хворобах очей, а особливо ті, хто вірив у прикмети, змушували дітей кілька годин поспіль дивитися на воду, вважаючи, що так малюки покращать гостроту зору.

Якщо цей день був сонячним, то на вулицю виносили весь зимовий одяг. Той, просякнувшись сонячним теплом, повинен був набути цілющої сили. Також на вулицю, щоб підставити під промені обличчя, виходили люди похилого віку й немічні, щоб "світло забрало хвороби".

Прикмети 29 жовтня

  • Якщо у цей день дув вітер із півночі, то це обіцяло хорошу погоду найближчими днями.
  • Якщо сонце ховалося у хмарах, це означало негоду.
  • Дощ пророкував швидкий прихід зими та морозів.

Нагадаємо, у листопаді розпочинається Різдвяний піст.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно