Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатці мають право на юридичну допомогу за рахунок держави

Закарпатці мають право на юридичну допомогу за рахунок держави

Закарпатці мають право на юридичну допомогу за рахунок держави

10 грудня, у Міжнародний День прав людини, в Україні відзначається День БПД. Система безоплатної правової допомоги діє вже 10 років. 6 червня 2011 року свою роботу розпочав Координаційний центр з надання правової допомоги, з січня 2013 року запрацював Регіональний центр, який надає правову допомогу особам у кримінальних провадженнях.  Місцеві центри створені в липні 2015 року, у вересні 2016 року запрацювали бюро правової допомоги.

ВІДЕО ДНЯ

Безоплатну правову допомогу в цивільних та адміністративних справах в області надають фахівці трьох місцевих центрів – Ужгородського, Мукачівського та Хустського, а також 11 підпорядкованих їм бюро правової допомоги, які знаходяться у Перечині, В.Березному, Сваляві, Іршаві, Воловці, Берегові, Виноградові, Тячеві, Рахові, Дубовому та Міжгір’ї.  Представництво інтересів краян у судах за рахунок держави в області забезпечують юристи центрів та бюро, а також 130 адвокатів, які співпрацюють з системою БПД на Закарпатті. 

Отримати безоплатну первинну правову допомогу можуть усі особи, які перебувають під юрисдикцією України. Право на безоплатну вторинну правову допомогу (представництво інтересів у судах, перед органами державної влади тощо) мають малозабезпечені особи, середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму (4962), для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, особи, які зазнали домашнього насильства,  внутрішньо переміщені, особи з інвалідністю які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує 2-х прожиткових мінімумів (3868 грн.), учасники бойових дій, діти  та ін.

Реклама
Читайте також:
В Ужгороді відзначили волонтерів безоплатної правової допомоги

З початку 2021 року до місцевих центрів та бюро правової допомоги надійшло 13 тисяч 570 звернень від громадян, надано 11 тисяч 695 консультацій, у 1874 випадках надавалася БВПД. Окрім цього проведено близько 650 правопросвітницьких заходів та розміщено 1040 публікацій у ЗМІ (у тому числі РЦ).

Реклама

Надання безоплатної правової допомоги у кримінальних провадженнях, при адмінзатриманні чи адмінарешті забезпечує Регіональний центр з надання БВПД у Закарпатській області. З 2013 по 2020 роки закарпатським адвокатам, які співпрацюють з системою БПД, видано 19 483 доручення, у 2021 му році – 2 839. Адвокатам вдалося добитися понад 62 виправдувальних вироків, або закриття кримінальних проваджень.

Система БПД також бере участь у реалізації низки проєктів  «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», «Програма відновного правосуддя для неповнолітніх, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення», «Волонтер БПД» тощо. 

Одним із пріоритетних проєктів є «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». У зв’язку з запровадженням змін до земельного законодавства, громадяни потребують фахових правових консультацій, роз’яснень із земельних питань, а часом – і захисту інтересів у судах. На допомогу їм приходить система БПД, фахівці якої консультують, інформують громадян та захищають порушені їхні права. З початку року надійшло 1035 звернень із земельних питань, надано 772 консультації, а у 15 випадках – представництво інтересів у судах.

Реклама

З метою реалізації програми відновлення неповнолітніх, на  Закарпатті сертифіковано трьох адвокатів-посередників, які докладають максимум зусиль, аби знайти підхід до неповнолітнього правопорушника та потерпілої сторони та примирити сторони. Завдяки реалізації програми відновного правосуддя юні мешканці краю, які вперше вчинили кримінальне правопорушення, мають можливість не «скалічити» своє життя та майбутнє. В області наразі налічується 16 справ з відновного правосуддя, у 5 з яких уже є рішення суду. 

Цікавим є і проєкт «Волонтер БПД», який має на меті підвищення обізнаності якомога більшого числа краян про систему безоплатної правової допомоги та підвищення поінформованості як захистити свої права у правовому полі. Наразі в області до волонтерства у системі БПД активно долучилися 10 осіб, які беруть участь у правопросвітницьких заходах, готують публікації про можливість отримання безоплатної правової допомоги та допомагають фахівцям в інформування краян про їхнє право на захист своїх інтересів за рахунок держави.

Серед них – 3 чоловіків та 7 жінок, віком від 20 до 70 років. Найактивніші з волонтерів – Олександр Глебена та Ярослава Шушка за активну волонтерську діяльність у системі БПД  удостоїлися Подяки від Координаційного центру. Добір волонтерів триває, і якщо ви небайдужа, активна людина, прагнете допомагати людям та здобувати нові знання, – долучайтесь до волонтерства у системі БПД! 

Отримати безоплатну правову допомогу, ви можете, звернувшись до фахівців найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті,. або  зателефонувавши на безкоштовний номер системи БПД 0 800-213-103.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно