Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • 5 цікавих та колоритних страв Закарпаття, які ви обов’язково захочете скуштувати

5 цікавих та колоритних страв Закарпаття, які ви обов’язково захочете скуштувати

5 цікавих та колоритних страв Закарпаття, які ви обов’язково захочете скуштувати

Ні, тут ви не знайдете всім знайомого баноша чи бограча. Ця підбірка створена експертами проєкту "Вітрина Закарпаття", які знаходять рецепти унікальних страв з різних куточків Закарпаття. Кожна з них приготована з локальних продуктів, які приносять максимальну користь нашому організму.

ВІДЕО ДНЯ
Читайте також:
Топ-7 яскравих місць у Закарпатті: куди поїхати й що побачити?

1. Пудлопка

Реклама

Вперше дуже густий рисовий суп (у деяких випадках може вживатись як друга страва), із ковбасою чи шкварками та перами зеленої цибулі готують після тривалої зими. Насичений вітамінами склад є своєрідним порятунком для виснаженого авітамінозом організму. Для приготування найчастіше використовують зелене листя буряка, рідше ― кропиви (вариться тільки після того, як було ошпарено окропом). Іншими інгредієнтами також є цибуля, морква та борошно.

5 цікавих та колоритних страв Закарпаття, які ви обов’язково захочете скуштувати – 01
Реклама

Цю страву подають на стіл гарячою. Деякі господині до пудлопки варять картоплю в мундирах. Її кладуть на стіл в окремій тарілці.

Цікаво зазначити, що замість рису, який набув свого поширення на Закарпатті не раніше кінця XIX ст., у страві використовували перловку або торгоню ― кульки тертого домашнього тіста, підсмаженого на олії. 

Ця страва відома також під назвою підчіс бураковий, яка здебільшого використовується на Рахівщині.

Реклама

2. Піряник

До вашої уваги ― запечений пиріг із кукурудзяної крупи, яєць та пір’я (діалектне слово, яким називають пагони молодої цибулі). До складу також входить кисле молоко, топлений жир та пшеничне борошно. Може бути як і самостійною стравою, так і подаватись як хліб до перших страв. Своєрідним аналогом є іспанські пироги емпанада.

5 цікавих та колоритних страв Закарпаття, які ви обов’язково захочете скуштувати – 02

Піряник відомий своїм приємним слабоcолоним смаком із присмаком цибулі. Особливої уваги заслуговує вітамінний склад страви. Тут присутня велика кількість клітковини, вітамінів групи PP, B і C; холіну; жирних кислот; каротинів; мінеральних речовин (кальцій, селен, мідь, цинк, магній, залізо, калій, марганець і натрій). Вони позитивно впливають на процес травлення, функціонування серцево-судинної системи та емоційний стан людини.

3. Гриби по-полонинськи

Закарпаття не можна уявити без грибів. Їхнє різноманіття стало причиною того, що кожне село має свої особливі вподобання та рецепти приготування. Сьогодні розповімо про той спосіб, який вкоренився на території с. Ясіня. Його особливістю є надзвичайна простота приготування грибів ― довести їх до готовності можна як вдома, так і відразу ж в лісі.

5 цікавих та колоритних страв Закарпаття, які ви обов’язково захочете скуштувати – 03
Реклама

Головні компоненти страви ― шапки білих грибів. Їх не миють, а лише обережно очищають рушником. На внутрішній стороні роблять кілька надрізів, в які вставляють подрібнені зубчики часнику. Страву можна приготувати на розігрітій пательні з невеликою кількістю олії. Її слід обов’язково закрити кришкою, щоб гриби тушкувались у власному соці. Час від часу перевертають з боку на бік. Сіль, перець та інші спеції додають за власними уподобаннями. Гриби по-полонинськи однаково вишукано смакують як самостійно, так і в поєднанні з хлібом.

4. Трині /тирті пироги

Ця страва тісно пов’язана із давніми традиціями жителів Великоберезнянщини. Раніше тут подавали її на весіллях замість поширених в інших районах голубців.

5 цікавих та колоритних страв Закарпаття, які ви обов’язково захочете скуштувати – 04

Для початку картоплю натирають на дрібній терці. З неї витискають зайвий сік та залишають на певний час для того, аби відстоявся крохмаль. Зайву рідину зливають. Крохмаль, який залишився, додають разом з борошном до основної картопляної маси. Вимішують м’яке тісто, яке не липне до рук. Формують маленькі кульки. З них роблять плоскі кружочки 5-7 сантиметрів у діаметрі, а в центр ставлять купку сиру і щільно зліплюють, формуючи галушку. Відварюють їх в підсоленій воді. Готову страву поливають сметаною та обсмаженим салом з цибулею.

5. Пасуля биркана (колочена)

На Закарпатті є власний хумус. Тільки він тут відомий під кодовою назвою “пасуля биркана (колочена)”. Її можна вживати як окрему страву, використовувати як паштет або смакувати холодним зимовим вечором, коли організм вимагає необхідних йому вітамінів із бобових страв.

Реклама
5 цікавих та колоритних страв Закарпаття, які ви обов’язково захочете скуштувати – 05

Якщо хочете ознайомитись з детальними рецептами усіх представлених страв ―  завітайте на сайт https://www.vitrina-zakarpattya.com.ua/ та офіційні сторінки “Вітрини Закарпаття” в соціальних мережах. 

Проєкт реалізується ГО "ІМАГО КУЛЬТУРИ" за підтримки Українського культурного фонду.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно