Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Акції у підтримку України за кордоном: як українці закликають світову спільноту підтримати мир в країні

Акції у підтримку України за кордоном: як українці закликають світову спільноту підтримати мир в країні

Акції у підтримку України за кордоном: як українці закликають світову спільноту підтримати мир в країні

Російське вторгнення в Україну сколихнуло усю світову спільноту. Не винятком є і українці, які проживають за кордоном. Адже українська діаспора стала чи не головним голосом країни за її межами. Чимало українських спільнот організовують акції в підтримку України та проти війни у багатьох країнах світу. "PMG.ua" поцікавилось, як проходять такі акції у Німеччині, Польщі та Угорщині.

ВІДЕО ДНЯ

Німеччина: свічки біля Кельського собору у пам’ять закатованих українців

Закарпатка Марина Яцола зараз проживає у Німеччині. І вже з перших днів війни активно брала участь у різноманітних акціях на підтримку своєї Батьківщини, які проходили в цій європейській країні. "Я була на багатьох демонстраціях на підтримку України. І в Бонні, в Кельні, і в Дюсельдорфі. Та найбільше, напевно, запам’яталася акція біля Кельнського собору, де було запалено 1500 свічок в пам’ять про вбитих та закатованих у Ірпіні, Бучі, Гостомелі, Маріуполі та інших українських містах. Ніхто не міг стримати сліз", – зазначила дівчина.

Акції у підтримку України за кордоном: як українці закликають світову спільноту підтримати мир в країні – 01
Реклама

За її словами, більшість німців, зокрема, старше покоління, бояться навіть допустити думки про війну, бояться бути втягненими у війну.

Читайте також:
З початку вторгення росії кількість біженців з України перевищила 4,5 млн осіб, – ООН
Реклама

Деякі вважають, що війна "далеко" (тобто Україна десь далеко) і це їх не стосується. "Я при кожній нагоді намагаюся донести знайомим німцям про всі жахи, які відбуваються в Україні. Тому що одна справа побачити все по телевізору, а інша – почути від знайомого чи знайомої, чиї родичі й друзі зараз в Україні", – розповіла Марина.

Марина зауважила, що найкраще українців розуміють грузини і найбільше підтримують. Адже на кожній демонстрації можна побачити грузинські прапори в знак солідарності з Україною.

Польща: дай щось для орка

Чи не головним союзником із сусідніх країн є Польща. Саме тут є величезна українська громада. А також і чимало осіб, які тимчасово оселились в Польщі внаслідок війни. Саме тут з першого дня війни постійно проходять акції в підтримку України. З 24 лютого на багатьох акціях підтримки України побувала і Євгенія Балла, яка зараз проживає у Варшаві.

Реклама
Акції у підтримку України за кордоном: як українці закликають світову спільноту підтримати мир в країні – 02

"У перший день війни, 24 лютого на 10-ту ранку була під посольством росії на вулиці Бельведерській у Варшаві. Всіх акцій певно і не перерахую. Останнє з того що відвідала – Daj coś z worka dla orka ("Дай щось з мішка для орка"). Це пов’язано було з масовим мародерством російських військових. Люди приносили речі під посольство", – мовила закарпатка.

Акції у підтримку України за кордоном: як українці закликають світову спільноту підтримати мир в країні – 03

Жінка зазначила, що надзвичайно багато поляків приходять на акції. "Ми спільно співаємо гімн і України і Польщі. Підтримка поляків просто фантастична у всіх аспектах: від зустрічі на кордоні/вокзалі і до подальшого проживання. Ми живемо тут давно, ще до війни, але те як зараз з любов’ю ставляться до українців – це нереально, за що ми їм дуже вдячні", – розповіла Євгенія.

Акції у підтримку України за кордоном: як українці закликають світову спільноту підтримати мир в країні – 04

Угорщина: акція на березі Дунаю, яка розчулила багатьох

У перший день війни і у столиці Угорщини відбулись акції, які проходили біля посольства росії. Активним організатором мітингів була і Українська асоціація "Єдність". Її керівник Вікторія Петровська розповіла про акції, проведені у столиці Угорщини.

Акції у підтримку України за кордоном: як українці закликають світову спільноту підтримати мир в країні – 05
Реклама

"З 24 го лютого ми організували 13 акцій. Деякі з них набули ажіотажу. Це перші два мітинги, які відбулись, 24 та 26 лютого. А також акція біля меморіалу "Взуття на річці Дунай" у пам’ять загиблих внаслідок війни дітей. Крім того, 7 квітня біля посольства росії відбулась акція в пам’ять жертв геноциду в Бучі, Ірпені, Гостомелі та інших населених пунктах Київщини, а також хода від Парламенту до площі Верешмарті", – розповіла Вікторія Петровська.

Акції у підтримку України за кордоном: як українці закликають світову спільноту підтримати мир в країні – 06

Під час акцій також проходить збір коштів на підтримку українських військових. Так, з 24 лютого по 10 квітня було зібрано майже 11 мільйонів угорських форинтів. "Нам вдалося придбати 50 аптечних наборів для зупинки кровотечі, які, разом з іншими необхідними речами, що були зібрані нашими волонтерами, будуть вже незабаром передані в Україну. Також ми сформували та віддали на замовлення список ліків для Київського, Харківського та Бориспільського госпіталів. Також є підтримка біженців з України (25 коробок). Усі надходження, витрати та плани ви можете подивитися у зведеній таблиці", – йдеться у повідомленні Української асоціації "Єдність".

Акції у підтримку України за кордоном: як українці закликають світову спільноту підтримати мир в країні – 07

Загалом, такі акції – це теж частинка боротьби за свободу та мир в Україні. Адже такі акції є приводом для іноземців звернути увагу на трагічні події, які відбуваються у нашій країні.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно