Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

В Україні провели змагання, які в Європі давно заборонили

В Україні провели змагання, які в Європі давно заборонили
Власники дресированих собак протягом двох днiв полювали на пiдсадного клишонога. Невеличка галявина серед лiсових нетрiв. Лiворуч - дерев'яна вежа, з якої суддi спостерiгатимуть за боротьбою собак...

Власники дресированих собак протягом двох днiв полювали на пiдсадного клишонога.

ВІДЕО ДНЯ

Невеличка галявина серед лiсових нетрiв. Лiворуч - дерев'яна вежа, з якої суддi спостерiгатимуть за боротьбою собак iз ведмедем. Праворуч - металевий вольєр, у якому доправили клишонога.

Ще не так давно цей звiр, якого прикували на довгий ланцюг, працював у цирку, а тепер його використовують як пiдсадного - для дресирування i тестування лайок.

Реклама

Звiр нервуєттся. Видно, розумiє що його чекає попереду. А тим часом п'ятнадцять власникiв титулованих i недешевих лайок iз рiзних мiст України вишикувалися на лiнiї старту. Мисливцi приїхали сюди, щоб протестувати своїх вихованцiв на агресивнiсть, рiшучiсть i вмiння стримувати велетенського хижака.

"Я вже втретє беру участь у таких змаганнях, - пояснює Сергiй Швая iз Рiвного, - й дiстаю неабияке задоволення. Повiрте, емоцiї та адреналiн зашкалюють. А головне - по-справжньому можу оцiнити плоди своєї працi. Iнодi їжджу полювати на ведмедя. Знаєте, що помiтив? Не кожна лайка придатна для ризикованої "забави". Була в мене якось Iва. Ходила безстрашно i на борсука, i на дикого кабана. А побачила ведмедя - злякалася, пiдтиснула хвоста i нi з мiсця. До речi, зi ста собак щонайбiльше тридцять спроможнi впоратися з ведмедем. Такi змагання - чудова нагода перевiрити бiйцiвськi риси своїх помiчникiв. Їх у мене аж четверо - Дiк, Амур, Дунай i Рицар. Ось зараз i побачу, чи не дарма годую", - всмiхається спiврозмовник.

Реклама

Дiка i Амура пан Швая вже випробовував ведмедем. Щоправда, торiк - на представницькому турнiрi. Лайки впоралися з непростим завданням. А ось Дунай i Рицар - дебютанти.

"Це досить дороге захоплення, - каже Сергiй. - За двох породистих цуценят заплатив 600 доларiв. Годуєш їх, даєш вiтамiни, робиш щеплення, дресируєш i нiколи не можеш вгадати, чи, бува, не марно. Добре, що в Українi перiодично проводять "полювання" на пiдсадного ведмедя. В Європi давно вже заборонили".

Лунає команда судi, i за якусь мить велетенський клишонiг, насторожений i напружений, виходить iз металевої клiтки. Двоє собак одразу кидаються назустрiч - гарчать, гавкають зусiбiч, але близько не пiдходять. Така "гостиннiсть" ведмедевi не до вподоби - вiдмахується лапами, опiсля намагається чкурнути в кущi. Зась - Дунай i Рицар безстрашно "виростають" на його шляху. Власник задоволений поведiнкою своїх лайок. "Чи будемо ми сьогоднi у призерах? - перепитує. - Важко сказати. Тим паче що гiдних конкурентiв багато. Для мене важливiше iнше: побачив, що з Дунаєм i Рицарем вже можна ходити на ведмедя, - не пiдведуть".

Реклама

Полювання на пiдсадного клишоного майже безконтактне. Вiдтак не травматичне для велетенського хижака. Натомiсть найвiдважнiшим лайкам, якi норовлять вхопити звiра за стегно, iнодi добряче перепадає -- вiд гострих кiгтiв хижака доводиться залiковувати глибокi рани.

Ще один учасник змагання приїхав iз мiста Лубни. Василь Товкач уже шостий рiк професiйно дресирує лайок на ведмедя. Вiдтак не пропускає таких турнiрiв. Навiть у Росiї. "Наприклад, мiй Бiлад - хвалиться, - вже має аж 84 дипломи. Таке визнання не тiльки для морального задоволення, а й для перспектиного розведення потомства. Треба ж бодай якось компенсувати витрати на утримання собак i поїздки на змагання. Скiльки коштує дресирована лайка? Щонайменше 2000 доларiв".

Суддi ретельно стежать за поведiнкою кожної собаки на своєрiдному полi для боротьби характерiв, рiшучостi та злобностi. Вiдтак оцiнюють за багатьма критерiями. "У пiдсумку ми визначили не тiльки переможцiв i призерiв, але й найкращих племiнних лайок за робочими рисами, - додає Василь Борисенко, експерт змагань. - Причому для об'єктивностi це робили спецiалiсти з Росiї - батькiвщини цiєї унiкальної породи".

Володимир Iсаєв

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно