Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Проблема, яка об’єднує країни: активісти країн басейну річки Тиса привернули увагу до засміченості річок і озер

Проблема, яка об’єднує країни: активісти країн басейну річки Тиса привернули увагу до засміченості річок і озер

Проблема, яка об’єднує країни: активісти країн басейну річки Тиса привернули увагу до засміченості річок і озер
Спільні проблеми спільної річки об’єднують представників п’ятьох країн, територією яких протікає Тиса.
ВІДЕО ДНЯ

Спільні проблеми спільної річки об’єднують представників п’ятьох країн, територією яких протікає річка Тиса. І одним із шляхів вирішення проблеми засміченості водойми став проєкт "5 країн – 1 річка", що реалізовується представниками Угорщини, Словаччини, Румунії, Сербії та України за підтримки Erasmus+ і передбачає співпрацю природоохоронних організацій, яка спрямована задля очищення річки Тиси від сміття.

В угорській місцевості Tiszafüred відбулись змагання, у яких взяли участь представники згаданих 5 країн. Змагання з порятунку річок від сміття  котрі організовує угорська Г О "PET KUPA" проходять вже 10 років, але цей рік – ювілейний. Міжнародна команда проєкту "5 країн – 1 річка" завдяки цьому проєкту вперше взяла участь в якості команди-учасника.

Реклама
Проблема, яка об’єднує країни: активісти країн басейну річки Тиса привернули увагу до засміченості річок і озер – 06

Як розповіла представниця України, ужгородка Анна Сабадош, минулого року учасники команди приєдналися як волонтери: разом прибирали сміття, вивчали суть змагань, допомагали в практичній частині проведення. 

Реклама
Читайте також:
На берегах Тиси та її приток за рік виявили 88 несанкціонованих сміттєзвалищ

"У проєкті в основному брали участь люди з педагогічною освітою. Це або вчителі шкіл, або лектори природоохоронних організацій. Тому ми обрали символічну назву "PETagógusok" – українською "ПЕТагоги", замінивши перший склад слова "педагоги" на PET – міжнародну абревіатуру поліетилентерифталату, в народі ПЕТ-пластику. Така назва з’явилася тому, що пластикових пляшок цього типу було найбільше серед всього сміття. Учасники 14 команд, саме такою була цьогорічна кількість, жили в кемпінговому містечку неподалік водойми", – зазначила еко-активістка.

Проблема, яка об’єднує країни: активісти країн басейну річки Тиса привернули увагу до засміченості річок і озер – 07
Реклама

У перший день змагань команди власноруч будували човни, які трималися на пластикових пляшках, прикрашали їх та укріплювали, щоб більше виловити та довезти відходи й отримати більше балів. Власне, саме в цьому і була практична суть змагання: зібрати якомога більше сміття, відсортувати його якісно і перемогти. 

Протягом другого, третього та четвертого днів змагань відбувалось очищення водойми й берегів, сортування сміття на стоянках, а учасники заходу дружньо провели час в колі однодумців. 

За 5 днів учасникам змагань вдалося зібрати, відсортувати і віддати на переробку 7 тон сміття. Це гарний результат, адже було вирішено і важливе завдання – уникнути подальшого засмічення навколишнього середовища у цій місцевості.

"Вважаю, що такі змагання – це чудовий приклад позитивної співпраці людей, яскравий інфопривід задля привернення уваги до засмічення планети, і дуже необхідний приклад підростаючому поколінню. Це не просто прибирання. Для більшості і організаторів, і волонтерів-старожилів – це стиль життя.  І це дуже надихає. Коли навіть на прибиранні сміття люди можуть відпочивати й отримувати задоволення. Коли люди приїжджають цілими сім’ями, дитячими центрами. І діти бачать дії старших, наслідують їх. Це дає віру в людство", – поділилась враженнями Анна Сабадош, керівник ГО "Зелений варош".

Проблема, яка об’єднує країни: активісти країн басейну річки Тиса привернули увагу до засміченості річок і озер – 08

За її словами, в Україні відбуваються заходи по прибиранню і берегів, і річок, і лісів, котрі організовують волонтери і влада. Але в умовах війни тяжко спрогнозувати, коли відбудуться міжнародні заходи такого формату, адже безпека людей понад усе.

Хоча варто слідкувати за оновленнями, адже на Закарпатті є внутрішні чудові екопікніки, толоки, прибирання, котрі об’єднують людей задля доброї й корисної справи. І подібний обмін досвідом є дуже важливий, адже світ не стоїть на місці, з’являються нові тенденції в поводженні з відходами, нові прийоми роботи з підростаючим поколінням у цій сфері. Завжди корисно побачити щось нове й цікаве, щоб запровадити це в Україні. 

Реклама

"Я щиро вірю, що коли ми переможемо, а це неодмінно станеться, ми станемо розвиненою європейською країною, нам доведеться відповідати євростандартам в усіх сферах життя, тому треба бути готовим до змін, які невідворотні", – зауважила еко-активістка.

І такі заходи конче необхідні Україні, адже дають привід задуматись, що ми робимо з нашим спільним домом –  планетою Земля.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно