Закарпатський леквар внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України

Життя  26 липня 2022 року, 12:34 1064

Міністерство культури та інформаційної політики України включило до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 3 нових елементи. Серед них – "Сливовий леквар – традиція приготування та культура споживання на Закарпатті".

Відповідний наказ 25 липня 2022 року підписав Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Читайте також:  У ТСН розповіли про один із давніх рецептів, який готують на Закарпатті

Леквар, лекварь – традиційне закарпатське сливове повидло, дуже густе, оскільки цілий день (і часто ще й ніч) його варять у мідних казанах чи тазиках на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору. 

Окрім того, що сливовий леквар смачний, він ще й корисний. Споживання цього продукту лише позитивно впливає на здоров’я. Леквар дають навіть немовлятам. Закарпатці впевнені, що леквар ще має й лікувальну дію. Зокрема, підвищує імунітет та підтримує організм, особливо у зимовий період. Допомагає леквар і при застудах та хворобах, пов’язаних з травленням.

Нагадаємо, в Закарпатті є фестиваль, присвячений леквару. Проводять його у Гечанському старостинському окрузі на Берегівщині.

Джерело: PMG.ua
Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter
Коментарі - 0