Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатський леквар внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України

Закарпатський леквар внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України

Закарпатський леквар внесли до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України

Міністерство культури та інформаційної політики України включило до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України 3 нових елементи. Серед них – "Сливовий леквар – традиція приготування та культура споживання на Закарпатті".

ВІДЕО ДНЯ

Відповідний наказ 25 липня 2022 року підписав Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Читайте також:
У ТСН розповіли про один із давніх рецептів, який готують на Закарпатті
Реклама

Леквар, лекварь – традиційне закарпатське сливове повидло, дуже густе, оскільки цілий день (і часто ще й ніч) його варять у мідних казанах чи тазиках на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору. 

Окрім того, що сливовий леквар смачний, він ще й корисний. Споживання цього продукту лише позитивно впливає на здоров’я. Леквар дають навіть немовлятам. Закарпатці впевнені, що леквар ще має й лікувальну дію. Зокрема, підвищує імунітет та підтримує організм, особливо у зимовий період. Допомагає леквар і при застудах та хворобах, пов’язаних з травленням.

Реклама

Нагадаємо, в Закарпатті є фестиваль, присвячений леквару. Проводять його у Гечанському старостинському окрузі на Берегівщині.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно